joi, 28 martie, 2024

Ministrul de interne al Germaniei insistă asupra verificării prin teste medicale a varstei tinerilor solicitanţi de azil

Distribuie:

Publicat:

Ministrul de interne al Germaniei a pledat miercuri pentru efectuarea de teste medicale în vederea verificării vârstei tinerilor solicitanţi de azil, în cazul în care există îndoieli în această privinţă, cu scopul de a evita fraudele, în pofida refuzului Ordinului Naţional al Medicilor, informează AFP.

"În toate cazurile în care nu poate fi prezentat un document oficial, ar trebui să se decidă ca vârsta să fie determinată prin alte mijloace, iar dacă este necesar, şi printr-un examen medical", a declarat la Berlin ministrul conservator Thomas de Maiziere, apropiat al cancelarului federal Angela Merkel.

O asemenea măsură "este absolut necesară pentru a putea decide dacă din punct de vedere juridic persoana trebuie tratată ca minoră sau ca adultă" în ceea ce priveşte dreptul de azil, a explicat el.

Condiţiile pentru acordarea dreptului de azil sunt mai puţin stricte pentru minori decât pentru persoanele majore.

Dezbaterea a fost lansată în Germania ca urmare a decesului, în urmă cu o săptămână, a unei adolescente de 15 ani, înjunghiată de un refugiat afgan de aceeaşi vârstă, într-o farmacie din Kandel, în landul Renania-Palatinat, în sud-vestul acestei ţări.

Autorul faptelor era fostul său iubit, iar potrivit tatălui victimei, acesta a declarat la starea civilă o vârstă mult inferioară vârstei sale adevărate, pentru a se asigura că poate rămâne în Germania.

Mai mulţi oficiali, în special din familia politică a cancelarului Angela Merkel, au cerut după aceasta introducerea unor asemenea teste pentru toţi refugiaţii care sosesc pe teritoriul Germaniei şi a căror vârstă declarată suscită dubii.

Cu toate acestea, Ordinul Naţional al Medicilor din Germania a respins marţi aceste apeluri. "Dacă s-ar practica în cazul fiecărui refugiat, aceasta ar constitui o atingere la adresa demnităţii umane", a reacţionat preşedintele Ordinului, Frank Ulrich Montgomery, în cotidianul Sueddeutsche Zeitung. "Radiografiile fără recomandare medicală constituie o atingere la adresa integrităţii fizice a persoanelor", a adăugat el.

Această controversă survine într-un context politic tensionat: conservatorii Angelei Merkel şi social-democraţii poartă săptămâna aceasta negocieri în încercarea de a forma un guvern. Negocierile se anunţă foarte complicate în special din cauza divergenţelor asupra politicii privind migraţia, pe care creştin-democraţii, mai ales ramura lor bavareză Uniunea Creştin-Socială (CSU), intenţionează să o înăsprească, în timp ce Partidul Social Democrat (SPD) se opune.AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img