vineri, 19 aprilie, 2024

Ministrul de interne Horst Seehofer: Germania intentioneaza sa isi axeze viitoarea presedintie a Consiliului UE pe tema securitatii

Distribuie:

Publicat:

Germania îşi propune să îşi axeze viitoarea preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, în al doilea semestru al anului, pe politica europeană de azil şi pe schimbul de informaţii între autorităţile din domeniul securităţii, a declarat ministrul de interne Horst Seehofer, în prima zi a Congresului European de Poliţie, transmit marţi dpa şi Xinhua.

'Intenţionez să fac din securitate un principiu central al preşedinţiei germane' a Consiliului UE, a declarat Seehofer, care în trecut a avut dispute cu cancelarul Angela Merkel în privinţa politicii de azil a Germaniei.

Ministrul german a afirmat că susţine pe deplin ambiţiosul Pact ecologic european ('Green Deal') promovat de şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fosta sa colegă de cabinet, dar a subliniat că o poziţie europeană comună în materie de azil este 'cel puţin la fel de importantă pentru viitorul Europei', nu în ultimul rând pentru a preveni ca partidele extremiste să câştige teren.

Ministrul german a criticat din nou aşa-numitul Regulament Dublin, ce prevede ca solicitarea de azil să fie depusă în ţara din UE unde migrantul a fost înregistrat pentru prima dată.

Returnarea migranţilor în ţările respective după ce au călătorit spre Germania a fost dificilă, a explicat Seehofer. 'Nici măcar nu primim un răspuns la scrisorile noastre din partea majorităţii acestor state', a spus el.

Cu acelaşi prilej, Seehofer a declarat că Germania va menţine controalele la frontiere, reintroduse în noiembrie 2019 după ce liderul unui clan s-a întors ilegal în Germania după ce fusese expulzat în Liban.

Ca rezultat al reintroducerii controalelor, câteva sute de persoane care aveau interdicţie de intrare şi de două ori mai multe căutate cu mandate de arestare au fost reţinute la frontierele germane, a indicat Seehofer.

El a chemat totodată ca efectivele agenţiei europene Frontex să fie întărite într-un ritm mai rapid decât este prevăzut în prezent.

Congresul European de Poliţie, cea mai mare conferinţă de securitate internă din Uniunea Europeană, este organizat la Berlin la începutul fiecărui an.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img