joi, 25 aprilie, 2024

Ministrul Economiei, Luis de Guindos, propus de Spania pentru funcţia de vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene

Distribuie:

Publicat:

Spania l-a propus pe ministrul Economiei, Luis de Guindos, drept candidat pentru postul de vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene, transmite Reuters.

Mandatul de opt ani al actualului vicepreşedinte, portughezul Vitor Constancio, expiră în 31 mai 2018.

Alături de Luis de Guindos concurează pentru acest post şi guvernatorul Băncii Centrale a Irlandei, Philip Lane.

Luis De Guindos, în vârstă de 58 de ani, este ministru al Economiei în Spania din 2011, când a câştigat alegerile formaţiunea politică condusă de premierul Mariano Rajoy. El a reuşit să ajute ţara să depăşească cea mai gravă criză economică din ultimele decenii.

Înainte de a fi ministru al Economiei, Luis de Guindos a fost şeful departamentului financiar al PricewaterhouseCoopers, la Madrid, şi înainte de asta a condus subsidiarele din Spania ale Nomura Securities şi Lehman Brothers.

Selectarea unui nou vicepreşedinte este prima mutare dintr-un joc de şah care va include înlocuirea preşedintelui Mario Draghi, a economistului şef Peter Praet, a responsabilului pentru operaţiunile de piaţă Benoit Coeure şi a responsabilului cu supervizarea bancară Daniele Nouy. Statele membre din Europa de Est vor avea o şansă pentru a ocupa prima lor poziţie în boardul BCE.

În 19 februarie, miniştrii de Finanţe din zona euro vor alege prin vot noul vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene. Ulterior, acesta va fi audiat de Parlamentul European, înainte ca liderii UE să confirme numirea.

În această perioadă, BCE se pregăteşte de o schimbare majoră de leadership ce va culmina cu selectarea succesorului preşedintelui Mario Draghi, un proces care, susţin sursele, va fi influenţat atât de criterii politice, cât şi de abilităţile necesare pentru obţinerea acestui post.

Cinci dintre cele mai importante posturi de la BCE vor deveni vacante până la finele lui 2019, iar, potrivit surselor, în acest proces de selecţie femeile vor avea un avantaj, iar numirea unui ministru ar fi o încălcare a tradiţiei.

"Un mare joc de-a scaunele muzicale se va derula în următorii doi ani şi foarte multe poziţii importante vor fi disponibile în Uniunea Europeană. Ceea ce va rezulta la finalul acestui proces va avea consecinţe importante asupra modului în care BCE îşi va înăspri politica monetară", a declarat Carsten Brzeski, economist şef la ING-Diba AG în Frankfurt.

În acest proces, BCE va avea foarte puţine de spus. Aşa cum este tradiţia pentru posturile importante în UE, balanţa de putere între statele membre va fi elementul hotărâtor în procesul de selecţie, pe măsură ce statele membre se vor târgui şi vor încerca să obţină cât mai multe voturi. Însă, naţionalitatea candidaţilor nu va fi suficientă. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img