sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Ministrul Finantelor, pe urmele BANCILOR: “Nu se poate sa nu platesti impozit pe profit timp de 10 ani”

Distribuie:

Publicat:

Ionut Misa, ministrul Finantelor a declarat, pentru ZF, ca sunt trei mari actiuni de control deschise la banci. Acesta a dat exemplul unei banci care a vandut o creanta cu o valoare de 14 milioane de euro cu un euro in strainatate, iar cumparatorul a cerut sa intre actionar la firma respectiva, informeaza Mediafax.

„Avem trei mari actiuni de control deschise la banci. Le-am spus si celor din Asociatia Romana a Bancilor: nu se poate sa nu platesti impozit pe profit timp de 10 ani. Monitorizam lunar declaratiile de plata. Au inceput sa apara si declaratii rectificative. Aceasta inseamna ca institutiile bancare incep prin propria vointa sa nu mai vanda credite in strainatate fara justificare. Am limitat deductibilitatea la 30%, atat pentru banci, cat si pentru oricare alte companii care vand creante.

pozit pe profit suplimentar care ar fi trebui platit statului in ultimii cinci ani in valoare de 650 milioane de lei. Acolo este vorba si de o plangere penala. Au fost niste tranzactii succesive de vanzare/cumparare de creante prin care o parte din active, sute de milioane de euro, au mers in paradisuri fiscale. Trebuie sa va imaginati ca in fiecare tranzactie de creante se afla in garantii in spate.

Spre exemplu, a fost o banca ce a vandut o creanta cu o valoare nominala de 14 milioane de euro cu un euro in strainatate, iar cumparatorul a venit la firma romaneasca si i-a spus simplu: daca nu intru actionar, cer lichidarea. Ganditi-va ca avem firme de stat care pot ajunge in aceasta situatie cand iau credite de la banci straine din Romania. Acestea pot fi preluate pe nimic prin acest mecanism. Este chiar si o problema de siguranta nationala”, a declarat ministrul Finantelor

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img