joi, 28 martie, 2024

Ministrul Justitiei nu exclude o amnistie: Cand ai spatiu insuficient, ori construiesti o casa, ori dai afara

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a declarat luni, dupa discutiile avute cu sefii de parchete si cu directorul ANP, ca in ceea ce priveste supraaglomerarea din penitenciare sunt doua solutii, precizand ca “atunci cand ai spatiu insuficient, ori construiesti o casa, ori dai pe cineva afara”.

“Nu am discutat punctual despre o astfel de lege. Un punct de vedere e al lor, l-am vazut afisat. Din punctul meu de vedere o astfel de lege poate fi discutata. Trebuie sa spunem foarte clar, cand ai spatiu insufiecient ai doua solutii: ori construiesti o casa, ori dai pe cineva afara”, a declarat Florin Iordache.

In ceea ce priveste constructia de noi penitenciare, ministrul a declarat: “Din cate stiu, exista o solutie pilot. Am discutat cu colegii, e o solutie. Dar o constructie se poate finaliza in minim cinci ani. Din datele mele, s-ar putea construi doua penitenciare. Cu un grad de ocupare de 144%, constructia de doua penitenciare nu rezolva. Dar voi continua consultarile cu cei implicati in actul de justitie. Concluzia de la care plec azi e ca avem nevoie de o lege clara, pe intelesul tuturor si, cu sprijinul celor implicati, acesta e scopul meu, sa avem o legislatie clara si coerenta”.

Florin Iordache, ministrul Justitiei, a avut luni discutii cu sefii de parchete si cu directorul ANP despre bugetul institutiilor si despre proiecte de legi.

“Am avut intalnire cu procurorul general, impreuna cu adjunctii, cu structurile din subordine, DNA si DIICOT. M-am intalnit cu reprezentanti de la Registrul Comertului, Autoritatea pentru Cetatenie. Discutiile au fost calate cu toti pe doua teme. Pe de o parte, constructia bugetului, astfel incat, cand vom intra in dezbarere in Parlament, dupa 20 ianuarie, sa avem un buget corespunzator pentru aceste institutii. Dialogul va continua si maine. A doua discutie a fost calata pe proiecte si modificari legislative. S-a constatat ca multe legi controversate au prevederi diferite in legi diferite, astfel incat am hotarat sa infiintam o comisie interministeriala cu reprezentanti ai Parchetului General, ai CSM, Ministerului Justisiei, ai instantei supreme, ai Ministerului Finantelor, Ministerul Administratiei si ai mediului academic. (..) In primul rand am dsicutat de legile justitiei, adoptate de vechiul CSM. Una dintre problemele ridicate de noul CSM a fost ca mai trebuie consultare si ca nu corespunde cerintelor actuale. Discutii despre codurile penale care au dispozitii care nu au fost puse in concordanta cu deciziile CCR”, a mai spus ministrul Justitiei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img