marți, 23 aprilie, 2024

Ministrul Muncii:Este un moment trist pentru Romania; ne permitem să ne jucăm cu așteptările oamenilor

Distribuie:

Publicat:

Dragoș Pîslaru-ministrul muncii, a declarat, luni,31 octombrie, după ce deputații din Comisiile de buget și muncă au decis amendarea Ordonanței de Urgență 20, în sensul majorării salariilor unor categorii de personal, că este un moment trist pentru România, cu miză electorală, rezultatul fiind “ceva nesustenabil”.

 “Suntem într-un moment în care poate eu nu am experiența politică să-l interpretez… Este un moment trist pentru România, un moment în care cu miză electorală ne permitem să ne jucăm cu așteptările și credințele oamenilor. Este vorba de sute de mii de oameni care se uită și așteaptă să aibă o viață mai decentă”, a spus Pîslaru.

El a reafirmat că amendamentele adoptate în comisii au un impact bugetar de 3-4 miliarde de lei.

“Aproape mi-am pierdut vocea încercând să explic că discutăm de lucruri serioase, de un impact bugetar la o primă estimare undeva la 3-4 miliarde de lei, adițional peste intenția inițială a Ordonanței 20. Este un act pe care de la început l-am pus sub semnul ilegalității pentru că nu ai voie și nu întâmplător Parlamentul a adoptat legea responsabilității fiscal bugetare care spune că cu 180 de zile înainte de alegeri nu ai voie să modifici salarii, pentru că se știe că asta este o monedă electorală. Nimeni nu va putea spune că ne-am trezit brusc interesele pentru salarizarea din sectorul public atâta timp cât partidele, mai ales cele care au rămas în sală, au avut tot timpul să facă aceste modificări ani de zile”, a adăugat ministrul.

Pîslaru a subliniat că discuțiile purtate pe proiectul de act normativ nu au avut resursa bugetară.

“Discutăm despre 15% medie creștere adițională în educație, undeva în medie 15% creștere la sănătate, deblocarea sporurilor la nivelul actual în plată, plus agenții care și-au pus salarizarea lor în mod special în această lege care nu are de a face cu agențiile. (…) Ce am spus noi ca Guvern este că anul ăsta facem ce putem, de fiecare dată am spus că nu putem să facem tot, tot ce ar trebui să facem, dar am recunoscut problemele și am spus așa: vă dăm o perspectivă de 4-5 ani pentru a rezolva lucrurile care au fost ținute sub preș și ați primit numai promisiuni electorale. Ei bine nimic nu s-a învățat, nu am învățat nimic din lecțiile trecutului. Suntem în aceeași situație de pomeni electorale care sunt promise fără niciun fel de resurse bugetare. Nu este aceasta modalitatea în care faci propunerile. Nimeni nu avea din zona emitenților de propuneri niciun fel de impact bugetar”, a adăugat el.

Ministrul și-a exprimat totuși speranța că va exista o responsabilitate a forțelor politice.

”Practic, discutăm de o sumă de deziderate puse pe masă (…) Este creștere la creștere la creștere. S-au bătut sindicaliștii cu parlamentarii care să dea mai mult și discutăm în acest moment de ceva nesustenabil. Nu am putut să adoptăm grilele pentru că nu se cunoaște ce versiune de grilă propunem”, a mai spus el.

Deputații din Comisiile de buget, finanțe și de muncă au adoptat, luni, mai multe amendamente la Ordonanța 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, care prevăd majorarea salariilor mai multor categorii de personal. Discuțiile din comisii se reiau marți dimineață.

AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img