sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Ministrul Muncii, informatii noi despre pensii. Cinci milioane de romani vor fi afectati

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a spus, joi seara, ca vor urma schimbari la Legea pensiilor, in urma carora cinci milioane dintre acestea vor trebui recalculate, dar pentru ca acest lucru sa se intample este necesar, mai intai, „girul politic”.

„Probabil va fi din doi pasi: punctul de pensie care va creste conform programului de guvernare asa cum a crescut si anul acesta la 1.000 de lei, iar a doua etapa – corectii in legea pensiilor, dar este vorba de un termen mai indelungat pentru ca este vorba de cinci milioane de pensii care trebuie sa fie recalculate. (…) Nu vom face publica aceasta lege pana cand nu este gata si nu vom avea toate calculele, dar si girul politic. Vom redefini pensia. Vor fi pensionari cei care au vechime in munca. Nu vor fi considerati pensionari cei cu pensia sociala minim garantata”, a spus Vasilescu, la Romania TV.

Acestia din urma, a aratat ministrul, vor avea o alta lege.

„Ei nu vor fi amestecati cu ceilalti pensionari care vor avea pensie in functie de contributivitate”, a explicat sursa citata.

Ministrul Muncii a mai spus, in acelasi context, ca acordul global este introdus in noua lege.

„Victor Ciorbea m-a rugat sa luam in calcul acest acord global. Cei care vin cu adeverinte si pot sa dovedeasca acest acord global, bine. Pe restul nu ii putem crede pe cuvant. Ne pare rau. Legea va fi aplicata in doua trepte”, a mai precizat Vasilescu.

In plus, sursa mentionata a dat asigurari ca nu va fi crescuta varsta de pensionare nici pentru femei, nici pentru barbati.

„Ramane la fel ca si pana acum. Cei care vor sa ramana in sistem si dupa varsta de pensionare, pot ramane, dar fara a cumula pensia cu salariul. Eu nu sunt de acord cu acea prevedere a legii care spune ca ies la pensie oamenii din orasele in care a existat poluare. Asa iesim la pensie cu totii cu doi ani mai devreme”, a conchis ministrul.

Recent, Lia Olguta Vasilescu a anuntat ca Legea pensiilor este finalizata. In prezent, actul normativ se afla la Casa Nationala de Pensii, „care trebuie sa faca niste calcule preliminarii”.

„Nu va fi nicio pensie scazuta si va fi o corectie intre genuri. Femeile castiga mai mult decat barbatii. Trebuie sa corectam si cealalta inechitate, intre oameni care au avut aceesi meserie si pensie diferita”, spunea sursa mentionata.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img