marți, 23 aprilie, 2024

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, despre legea salarizarii: “Eu mi-am asumat aceasta lege, dar legea este cadru, mai departe, depinde de manager”

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a vorbit la Antena 3, despre ce reprezinta munca, dar a facut si dezvaluiri in exclusivitate despre pensii si salarii. 

Despre legea salarizarii

„Noi aveam nevoie de aceasta lege a salarizarii de acum cativa ani. PNL ne promitea o lege a salarizarii, dar bineinteles ca nu s-a intamplat acest lucru. Noi am facut o lege cadru, care presupune ca toti medicii sa aiba acelasi salariu de incadrare, diferenta se face prin sporuri de munca. La fel ar trebui sa tinem seama de echitatea sistemului de salarizare. Femeia de serviciu din spital nu poate fi la fel platita ca femeia de serviciu din politie, pentru ca ea trece pe langa boli. Ministerul Sanatatii a mers foarte mult pe ceea ce voiau sindicatele. In jumatate de spitale, managerii au putut sa se incadreze in acel procent de 30% fara sa existe scaderi salariale. Eu mi-am asumat aceasta lege, dar legea este cadru, mai departe, depinde de manager. Ei au recunoscut un lucru, ca niciodata in Sanatate nu s-au dat sporurile legale. La un moment dat trebuia sa „crape” chestiunea asta. Eu inteleg acum frustrarea celor care protesteaza. Noi am fost atenti la o lege echitabila”, a spus ministrul Muncii.

Despre salarizare in sistemul bugetar

„Anul trecut, au fost cheltuieli in plus fata de anul 2016. Nu poate sa spuna nimeni ca nu s-au facut eforturi ca sa creasca salariile bugetarilor. Am incercat sa echilibram cat de cat sistemul. Dupa ce am vazut aceste reglaje, a intrat legea salarizarii in plin. Cand dai legea, o dai pe tot sistemul. Singura exceptie pe care am facut-o a fost pentru medici si pentru asistente. Aveam exodul medicilor deja ingrijorator, deja o problema de siguranta nationala. Atunci am decis ca medicii si asistentii sa urce pe grila din 2022, unde ar trebui sa ajunga toti bugetarii. Pe legea salarizarii, toata lumea trebuie sa ajunga la grila din 2022. E un lucru pe care toti bugetarii trebuie sa il inteleaga, ca se creste etapizat”, spune Lia Olguta Vasilescu.

Romania are cele mai mici salarii din UE

„In momentul in care s-au facut corecturile din Parlament, am fost atenti si noi ca sa nu dezechilibram sistemul. Noi ne-am asumat ca vom creste salariile. Dupa Bulgaria, suntem in continuare cel mai prost platit popor, dar facem eforturi. Daca noi nu reusim sa ne apropiem de salariile din Uniunea Europeana, ei pleaca din tara. Este foarte mare deficitul de munca. Avem o problema uriasa in constructii. Somajul real este de 3,9%, este un procent foarte mic”, spune ministrul Muncii. 

Despre noua lege a pensiilor

„Noi am finalizat legea. Nu mai vreau sa vorbesc despre aceasta lege, pana cand aceasta va fi urcata pe site. Ea va iesi destul de repede, pentru ca suntem pe final cu simularile. Vreau sa ma consult cu cat mai multa lume care stie despre ce vorbeste. Legea pensiilor nu este usoara. Noi am vrut sa nu ne mai grabim, noi am avut-o gata de la 1 octombrie. Nivelul de asteptare este urias. Legea este trecuta ca prioritate de Guvern pe agenda noastra”, spune Olguta Vasilescu. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img