joi, 28 martie, 2024

Ministrul Muncii socheaza: “Bugetul de stat nu permite cresterile salariale”

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Muncii intervine in scandalul iscat pe tema salariilor cu o reactie neasteptata. "Toata lumea se compara cu medicii si vrea sa-i creasca salariul direct pe grila din 2022, insa bugetul de stat nu permite aceste cresteri, sustine Olguta Vasilescu. Ministrul nu se lasa impresionata nici de amenintarile cu proteste de amploare si spune ca "pot sa fie 7000 de greve" pentru ca banii disponibili pentru cresteri sunt aceiasi.

"Toata lumea se compara cu medicii acum. Toata lumea vrea sa creasca la nivelul de salarizare al medicilor. Toata lumea vrea sa creasca direct pe grila din 2022. Bugetul de stat nu isi permite aceste cresteri. Daca ne permiteam aceste cresteri, puneam de la inceput, nu mai era nicio crestere etapizata. Puneam la toti cat apare in casuta din 2022 si era reglat, era perfect echilibrat sistemul. Dar este o lege a cresterilor salariale. Anul trecut am avut 22% cresteri in sistemul bugetar, pe medie. Anul acesta, fiind acest transfer al contributiilor, este cel mai greu an din punct de vedere al legii salarizarii. Dar cresterile vor fi in perioada urmatoare.

Bugetul de stat isi permite sa creasca cu aproximativ 12 miliarde anual. Nu mai mult. Pot sa fie 7.000 de greve. Este acelasi lucru. Nu sunt bani mai multi. Singura exceptie pe care am facut-o a fost pentru medici si asistente direct in grila din 2022. Si am mai facut o exceptie pentru personalul didactic, care are de la 1 martie o crestere de 20%", a explicat Olguta Vasilescu pentru televiziunea publica.

CITESTE SI: Lia Olguta Vasilescu a anuntat ce se intampla cu Legea Pensiilor si punctul de pensie

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a facut noi precizari despre pensii si Legea Pensiilor, precizand ca aceasta initiativa legislativa ar putea sa fie transmisa Parlamentului in aceasta sesiune, ulterior sa stea o luna in dezbatere publica.

„Eu sper ca in aceasta sesiune parlamentara o transmitem Parlamentului (Legea pensiilor – n. r.). Sigur, va avea o perioada de macar o luna de dezbatere publica, insa as vrea sa va spun ca ea in campanie electorala nu a fost prezentata ca si modificare legislativa.

Noi nu am defilat in campania electorala cu noua Lege a pensiilor, asa cum gresit se tot spune.

Am spus in campanie electorala ca vom creste punctul de pensie de la 871 de lei, cat era in decembrie 2016, pana la 1.775 de lei, in 2020 cand noi terminam acest ciclu de guvernare”, a spus Vasilescu, la TVR 1.

Ea a precizat ca nu se pune problema de a nu fi respectate promisiunile din campanie privind majorarea punctului de pensie, iar pentru acest lucru nu este nevoie de o Lege a pensiilor.

In acest context, ministrul Muncii a explicat ca a vorbit de o Lege a pensiilor anul trecut, cand a ajuns la concluzia ca sistemul are nevoie de corectii pe care ar dori sa le faca.

De asemenea, seful de la Munca a apreciat ca suma pe care o implica acest proiect de lege este foarte mare, insa a nu a dorit sa ofere detalii.

Potrivit Liei Olguta Vasilescu, proiectul de act normativ este finalizat inca din luna octombrie a anului trecut, dar se fac foarte multe simulari pe el.

„Am luat toate dosarele de pensii pe care ne-am judecat. Au fost pensionari care au dat in judecata statul roman si am luat toate acele dosare la mana ca sa facem simulari pe ele cu noile formule de pensii, ca sunt trei formule pe care s-a lucrat.

Am vazut in aceste dosare de pensii ce anume au reclamat pensionarii. Vreau sa va spun ca nu este o lege pe care sa o lucreze Olguta Vasilescu sau Ministerul Muncii.

O lucreaza specialistii de la Casa Nationala de Pensii. Ne-am adresat in ultima perioada si unor profesori universitari de dreptul muncii, care sa se uite peste aceasta lege, pentru ca nu vrem sa gresim. Este o lege mult prea importanta”, a subliniat aceasta.

Legea Pensiilor – Olguta anunta marirea punctului de pensie de la 1 iulie

„Data de 1 iulie este cunoscuta de toata lumea ca se va mari punctul de pensie, care va ajunge la 1100 de lei, si speram sa terminam calculele cat mai repede, astfel incat sa intram si cu legea pensiilor in dezbatere publica.

N-am pus deloc presiune pe angajatii Casei Nationale de Pensii, pentru ca imi doresc foarte mult sa fie o lege buna, care sa fie agreata de pensionari.

Poate nivelul de asteptare este foarte ridicat, asta pentru ca si dvs, ca post de televiziune, abordati acest subiect si poate s-a creat niste asteptari in randul oamenilor.

In mod sigur vor avea pensiile crescute. Asa cum scrie in programul de guvernare, punctul de pensie trebuie sa ajunga la finalul guvernarii noastre la 1775. Deci o dublare fata de data la care am preluat aceasta guvernare, dar, atentie, asta se va face si cu noua lege a pensiilor si fara noua lege a pensiilor.

Punctul de pensie putem sa-l calculam si pe actuala legislatie. In ceea ce priveste legea pensiilor, acolo sunt niste corectii de facut, sunt formule de calcul pe care incercam sa le aplicam.

Cert pot sa va spun ca orice ban pe care il vom avea la buget va merge la sistemul de pensii”, spunea Lia Olguta Vasilescu la Romania TV.

Intrebata cand isi vor lua pensiile luna aceasta romanii, Olguta Vasilescu a precizat ca in perioada 14-27 aprilie si a explicat si de ce nu au primit acestia pensiile inainte de Paste.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img