marți, 23 aprilie, 2024

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu: SUA au simulat o lovitură nucleară împotriva Rusiei în această lună

Distribuie:

Publicat:

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a acuzat marţi că bombardiere americane au simulat o lovitură nucleară asupra Rusiei din două direcţii diferite la începutul acestei luni, şi s-a plâns că avioanele au ajuns la 20 km de frontiera rusă, relatează Reuters.

Acuzaţia intervine într-un moment de mare tensiune între Washington şi Moscova asupra Ucrainei, cu oficiali americani exprimându-şi îngrijorarea cu privire la un posibil atac rusesc asupra vecinului său sudic – o sugestie pe care Kremlinul a respins-o ca fiind falsă.

Moscova a acuzat, la rândul său, Statele Unite, NATO şi Ucraina de comportament provocator şi iresponsabil, arătând spre livrarea de arme americane Ucrainei, utilizarea de către Kiev a dronelor turceşti împotriva separatiştilor susţinuţi de Moscova din estul ţării şi exerciţiile militare ale NATO în apropierea graniţelor sale.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că Moscova a remarcat o creştere semnificativă a activităţii bombardierelor strategice americane, despre care a spus că au efectuat 30 de zboruri aproape de Rusia în această lună. Aceasta a fost de 2,5 ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, a adăugat el.

Şoigu s-a plâns în special de ceea ce a spus că a fost o lovitură nucleară simulată a SUA împotriva Rusiei la începutul acestei luni.

"Ministrul apărării a subliniat că, în timpul exerciţiilor militare ale SUA 'Global Thunder', 10 bombardiere strategice americane au simulat lansarea de arme nucleare împotriva Rusiei din direcţiile vest şi est", potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării de la Moscova, care îl citează pe Şoigu.

"Apropierea minimă de graniţa noastră de stat a fost de 20 km", notează comunicatul.

Şoigu a fost citat spunând că unităţile ruseşti de apărare aeriană au observat şi urmărit bombardierele strategice ale SUA şi au luat măsuri neprecizate pentru evitarea oricăror incidente.

Global Thunder, cu participarea în acest an a bombardierelor cu capacităţi nucleare B-52, este exerciţiul nuclear şi de comandă anual al Comandamentului Strategic american, conceput pentru a testa şi demonstra pregătirea capabilităţilor nucleare ale Statelor Unite.

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut referire pe scurt la acest episod săptămâna trecută, plângându-se de bombardierele strategice occidentale ce poartă "arme foarte serioase" în apropierea Rusiei. El a spus că Occidentul ia prea uşor avertismentele Moscovei de a nu-i trece "liniile roşii".

Şoigu a făcut comentariile într-o videoconferinţă cu ministrul chinez al apărării, Wei Fenghe. El a spus că zborurile bombardierelor americane în apropierea graniţelor de est ale Rusiei sunt şi o ameninţare pentru China.

"În aceste condiţii, coordonarea ruso-chineză devine un factor stabilizator în afacerile mondiale", a mai declarat Şoigu.

Rusia şi China au convenit, cu această ocazie, să intensifice cooperarea dintre forţele lor armate în ceea ce priveşte exerciţiile militare strategice şi patrulele comune, a declarat Ministerul Apărării.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img