marți, 19 martie, 2024

Ministrul Sanatatii afirma ca suntem ‘pe a doua cocoasa’ a epidemiei. NU se ia in calcul plasarea in carantina a unor localitati

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, afirmă că epidemia de coronavirus în România este la "a doua cocoaşă", cu o creştere a cazurilor, inclusiv a celor grave. Totuşi, situaţia la terapie intensivă este sub control, iar problema izolării unor localităţi nu s-a pus în discuţiile dintre decidenţi.

"Suntem pe a doua pantă ascendentă, suntem pe a doua cocoașă. Acum trei săptămâni, trei săptămâni jumătate, eram pe transmitere 0,6-0,7, acum suntem pe transmitere comunitară de 1,4. Avem un număr crescut de cazuri, rămâne să le putem gestiona. Așteptăm trecerea și aprobarea în Parlament a acestei legi, cu amendamente sau nu, să putem reveni la momentul internării, în gestionarea cazului de către un medic curant, precum și conduita izolării la domiciliu după externare", a mai spus Nelu Tătaru, la Antena 3.

Referitor la întoarcerea la starea de urgență, ministrul Tătaru nu a exclus posibilitatea, însă, de asemenea, a menționat că în acest moment nu este cazul, dar s-ar putea institui la recomandarea INSP.

Nelu Tătaru a comentat creșterea considerabilă a numărului de cazuri din București – 53 de cazuri identificate în ultimele 24 de ore, excluzând posibilitatea carantinării Capitalei.

"Noi analizăm fiecare localitate, nu doar Bucureștiul,fiecare caz în parte, și în mod deosebit cazurile severe, cele din terapie intensivă, precum și cele care aglomerază în acest moment unitățile de primiri urgențe. Dacă ne uităm, 31 de decese în ultimele 24 de ore, 35 cel mai mare număre se înregistra pe 8 mai. Urmărim, evaluăm, nu avem o suprasolicitare în terapie intensivă chiar dacă avem 237 de cazuri în terapiile intensive.

Creșterea acestui număr ne arată și gravitatea cazurilor noi. Aeem 397 de cazuri în ultimele 24 de ore, din 11.800 de teste efectuate, rămânem pe aceeași creștere accentuată într-un context de transmitere comunitară accentuată, ceea ce ne face, până la aprobarea acelui text de lege, să reiterăm acele recomandări de distanțare fizică, de izolare la domciliu a celor confirmați pozitivi care au cerut externarea sau a celor asimptomatici, dar rămași cu un test pozitiv", a declarat Nelu Tătaru.

Referitor la posibilitatea de a impune măsura de carantinare a Capitalei, Nelu Tătaru a declarat că în acest moment nu există niciun plan de izolare sau carantinare a unor localități. "Suntem în momentul în care anchetele epidemiologice își fac treaba, evaluăm fiecare focar constituit, în acest moment nu avem focare care să necesite izolare sau un alt grad al stării de alertă."

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img