vineri, 29 martie, 2024

Minor retinut de politistii barladeni

Distribuie:

Publicat:

Poliţiştii Secției 3 Poliție Rurală Bârlad, din cadrul Poliției Municipiului Bârlad, au reținut un minor, în vârstă de 15 ani, din comuna Perieni, județul Vaslui, bănuit de săvârșirea mai multor infracțiuni de tâlhărie calificată.

Polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Bârlad au documentat și probat activitatea infracțională a unui minor, din comuna Perieni, bănuit de comiterea mai multor infracțiuni de tâlhărie calificată, săvârșite în noaptea de 20/21 octombrie 2022, în comuna Perieni.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii bârlădeni au stabilit faptul că, tânărul bănuit de comiterea infracțiunilor cercetate, ar fi pătruns fără drept, pe timpul nopții, în gospodăriile persoanelor vătămate vârstnice din localitatea Perieni, pe care, prin violență sau amenințare, le-ar fi deposedat de sume de bani sau bunuri de valoare.

Prejudiciul cauzat în urma săvârșirii infracțiunilor este estimat la 900 lei și a fost recuperat în proporție de 50%.

La data de 11 noiembrie 2022, ca urmare a administrării probatoriului, față de tânăr a fost luată măsura reținerii, pe o perioadă de 24 de ore.

Ulterior, acesta a fost prezentat Judecătoriei Bârlad, care a dispus față de acesta măsura arestării preventive, pentru 30 de zile.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii bârlădeni, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale a minorului, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tâlhărie calificată.

RECOMANDĂRI PENTRU PREVENIREA INFRACȚIUNILOR DE TÂLHĂRIE

Pentru că este mai uşor să previi decât să combaţi, vă recomandăm câteva măsuri simple dar eficace care, în primul rând să-l determine pe infractor să renunţe să atenteze la proprietatea dumneavoastră şi, în al doilea rând, dacă încearcă să vă spargă locuinţa, această activitate să nu fie o reuşită:

–  Sistemele de siguranţă performante reduc considerabil riscul evenimentelor neplăcute.

–  Când vă aflaţi în locuinţă, ţineţi permanent uşa închisă cu cheia deoarece hoţii profită de această neatenţie şi sustrag din hol genţi sau obiecte de îmbrăcăminte.

–  Când lipsiţi o perioadă mai îndelungată, rugaţi un vecin să vă ridice corespondenţa din cutia poştală sau eventualele facturi prinse în uşă, să supravegheze perimetrul locuinţei şi să interpeleze persoanele necunoscute care sună la uşa dumneavoastră.

–  Nu păstraţi în casă sume importante de bani şi nu faceţi publice valorile pe care le deţineţi.

–  Dacă la uşa dumneavoastră se prezintă persoane care vând sau solicită cumpărarea unor produse, evitaţi-le ! În niciun caz nu le permiteţi accesul în locuinţă.

–  Cereţi să vi se prezinte şi verificaţi cu atenţie legitimaţia persoanelor care îşi declină calităţi oficiale; reţineţi numele acestora şi instituţia din care fac parte.

–   Dacă doriţi să angajaţi zilieri sau îngrijitori, verificaţi înainte identitatea acestora.

 

În locurile publice:

·                   Evitați deplasările pe trasee situate în zone mai puțin circulate (câmpuri, parcuri, șantiere);

·                   Dacă din diverse motive trebuie să circulați după lăsarea întunericului, ocoliți locurile neiluminate ori în care se află unități cu program prelungit sau non-stop, unde se comercializează băuturi alcoolice;

·                   Când observați că sunteți urmăriți de o persoană (sau mai multe), deplasați-vă prin zone intens circulate (chiar dacă acest lucru presupune schimbarea traseului) și adresați-vă primului polițist întâlnit;

·                   Nu vă afișați ostentativ cu obiecte de valoare;

·                   Nu vă lăsați atrași în locuri dosnice de către persoane care oferă spre vânzare diverse produse/servicii.

 

       În spații comune ale ale imobilelor:

 

·                   Nu permiteți persoanelor străine să intre în locuința dumneavoastră, indiferent de motivele invocate;

·                   La intrarea în imobil fiți foarte atenți pentru a observa dacă în hol sau în zonele întunecate nu se află persoane suspecte, pretabile la comiterea de infracțiuni; nu stați cu spatele spre aceste locuri. Nici măcar atunci când deschideți sau încuiați ușa nu trebuie să pierdeți din vedere aceste lucruri;

·                   Orice persoană necunoscută care staționează fără motiv în spațiile comune ale blocurilor trebuie îndepărtată de urgență; alertați mai mulți vecini, iar dacă este cazul, apelați la cea mai apropiată unitate de poliție.

·                   Dacă sunteți agresați nu aveți rețineri în a țipa și a cere ajutorul persoanelor din jur, o astfel de reacție îl poate determina pe infractor să vă lase în pace și să părăsească în grabă locul.

 

 

             În cazul în care sunteţi victima sau martorul unei tâlhării, nu ezitaţi să anunţaţi Poliţia apelând numărul unic de urgenţe 112!

 

 

 

 

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img