vineri, 19 aprilie, 2024

Minunea nu a durat mult: Preturile carburantilor ii ‘indoliaza’ din nou pe romani

Distribuie:

Publicat:

Preţul carburanţilor s-a ieftinit de la 1 ianuarie, odată cu eliminarea supraaccizei impuse de Guvernul Dăncilă, însă ar putea suferi noi majorări ca urmare a unui ordin ANRM (Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale). Transportatorul naţional de ţiţei Conpet Ploieşti a majorat deja cu 4% tarifele de transport prin Sistemul Naţional de Transport al ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului, iar noile tarife sunt valabile din 31 decembrie 2019, potrivit adevarul.ro.

Reprezentanţii companiei au declarat vineri, pentru News.ro, că majorarea e de 4%, atât pentru activitatea subsistemului ţară, cât şi pentru activitatea subsistemului import. "Conpet Ploieşti informează investitorii că în Monitorul Oficial al României, partea I, nr.1056/31 decembrie 2019 a fost publicat Ordinul ANRM nr. 427/16 decembrie 2019 care modifică Ordinul nr.13/2010 pentru aprobarea tarifelor de transport prin Sistemul Naţional de Transport al ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului.

Prin Ordinul nr. 427/16 decembrie 2019 sunt aprobate noile tarife de transport prin Sistemul Naţional de Transport al ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului, aplicabile începând cu data publicării în Monitorul Oficial, respectiv 31 decembrie 2019", arată un comunicat al companiei transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Pentru activitatea subsistemului ţară tariful a crescut de la 84,37 lei/tonă la 87,53 lei/tonă (cu 4%).

Pentru activitatea subsistemului import s-a aprobat modificarea tarifelor de transport pentru rafinăriile Arpechim, Bazinul Ploieşti şi Petromidia, astfel: pentru rafinăria Arpechim tariful a crescut de la 38,85 lei/tonă la 40,40 lei/tonă pentru tranşa mai mică de 120.000 tone/lună şi de la 16,60 lei/tonă la 17,25 lei/tonă pentru tranşa mai mare de 120.000 tone/lună. Pentru rafinăriile din Bazinul Ploieşti (Petrobrazi şi Lukoil) tariful a crescut de la 38 lei/tonă la 39,50 lei/tonă pentru tranşa mai mică de 120.000 tone/lună şi de la 16 lei/tonă la 17 lei/tonă pentru tranşa mai mare de 120.000 tone/lună.

Pentru rafinăria Petromidia tariful a crescut de la 14 lei/tonă la 15 lei/tonă pentru tranşa mai mică de 120.000 tone/lună şi de la 12 lei/tonă la 12,85 lei/tonă pentru tranşa mai mare de 120.000 tone/lună.

Din ce e format preţul carburanţilor Potrivit unei informări a ANRE din 2018, preţurile plafon de comercializare a produselor petroliere ţin cont de: – prima furnizorului rafinăriei; – costurile de transportare şi de asigurare a produselor petroliere pe teritoriul altor ţări; – taxele pentru efectuarea procedurilor vamale şi plata pentru emisiile de poluanţi; – cheltuielile pentru convertirea valutei; – cheltuielile de transportare, depozitare şi comercializare a produselor petroliere pe teritoriul ţării (cheltuieli privind amortizarea activelor imobilizate cu destinaţie comercială; salariile, asigurarea socială şi asigurarea medicală a angajaţilor; reparaţia curentă a imobilizărilor cu destinaţie comercială; – cheltuieli legate de locaţiunea imobilizărilor cu destinaţie comercială; – cheltuielile de la obiectivele cu destinaţie comercială privind serviciile comunale, energia electrică, încălzirea etc; pierderi normative a produselor petroliere (perisabilitate); – alte cheltuieli justificate şi necesare aferente activităţii de import şi de comercializare a produselor petroliere principale. – profitul din activitatea comercializare cu amănuntul a produselor petroliere. Începând cu 1 ianujarie 2020, benzinarii au ieftinit carburanţii, în urma eliminării supraaccizei introduse de Guvernul Dăncilă.

Potrivit calculelor, benzina şi motorina s-au ieftinit cu 32 de bani pe litru, începând de miercuri, 1 ianuarie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img