vineri, 29 martie, 2024

Miocardita și alte complicații cardiace ale COVID-19

Distribuie:

Publicat:

Pacienții cu boli cardiovasculare dezvoltă forme mai grave de COVID-19. Miocardita este una dintre complicații. Dezbatem subiectul cu dr. Octavian Zară, medic primar cardiolog.

Infecția cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) a devenit o problemă majoră de sănătate, raportată atât la nivelul pacienților infectați cu acest nou coronavirus, cât și pentru pacienții cu patologii cronice asociate. SARS-CoV-2 nu determină doar afectare pulmonară, având și importante repercusiuni asupra sistemului cardiovascular.

Este deja știut faptul că persoanele vulnerabile, cu posibilitatea de a dezvolta o formă mai gravă de boală sunt persoanele peste 60 de ani și cele cu comorbidități asociate: boli cardiovasculare, diabet, obezitate, boli respiratorii cronice, cancer.

Pacienții cu factori de risc cardiovascular sau boli cardiovasculare cunoscute reprezintă o populație vulnerabilă, iar la nivel mondial s-a constatat faptul că boala cardiovasculară preexistentă este cel mai mare factor de risc pentru severitate şi mortalitate în contextul COVID-19 prin complicațiile care pot apărea.

Dezbatem acest subiect și aflăm care sunt sfaturile pentru cei care se confruntă cu astfel de afecțiuni în această perioadă alături de dr. Octavian Zară, medic cardiolog în cadrul Concierge Medical.

Complicații cardiace COVID-19

CSÎD: Potrivit statisticilor, leziunea cardiacă este cea mai răspândită afecțiune cardiacă în rândul pacienților infectați cu acest virus. Cum se manifestă aceasta și și de ce credeți că este un simptom mai des întâlnit?

Dr. Octavian Zară: Pacienții spitalizați cu COVID-19 dezvoltă sindroame cardiovasculare acute în asociere cu complicațiile respiratorii și sistemice cunoscute, care se pot manifesta printr-o varietate de prezentări clinice.

Cel mai des întâlnit scenariu este acela al injuriei cardiace acute cu cardiomiopatie, aritmii ventriculare și instabilitate hemodinamică, în absența bolii coronariene obstructive.

Continuarea pe csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img