vineri, 26 aprilie, 2024

Miracol mai mare ca la mormantul lui Arsenie Boca

Distribuie:

Publicat:

Un filmulet postat de Youtube surprinde coborarea in mormant a sicriului cu trupul neinsufletit al Arhiepiscopul Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, IPS Justinian Chira, decedat pe 30 octombrie, la varsta de 95 de ani. Filmul ar contine, sustin autorii acestuia, cel putin trei minuni care ar dovedi sfintenia arhiepiscopului, considerat sfant inca din timpul vietii si supranumit “voievod al Maramuresului”.

”1) A deschis ochii cand era pus in groapa, 2) Zambea in sicriu, 3) Geamul sicriului s-a aburit pentru ca respira ca unul viu, pentru ca Sfintii sunt vii”, scrie si siteul ortodoxiadreaptacredinta.wordpress.com. Minunile s-au produs pe cand sicriul cu trupul neinsufletit al Inaltpresfintitului era coborat in mormantul manastirii maramuresene Sfanta Ana- Rohia, unde isi doarme somnul de veci si Steinhard, autorul celebrului ”Jurnal al Fericirii”.

Nascut in 1921 la Plopis, judetul Maramures, intr-o familie de tarani, Ioan Chira a intrat ca frate la Manastirea Rohia, unde in anul 1942 a fost tuns in monahism, sub numele Iustinian. Tot in 1942 a fost hirotonit ierodiacon, apoi, in 1943, ieromonah.

A devenit staret al acelei manastiri (1944 – 1973), unde a desfasurat o apreciabila activitate gospodareasca si pastorala. In 1948 a devenit protosinghel, iar in 1967 arhimandrit.

A studiat la Seminarul Teologic Ortodox Roman din Cluj si apoi la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, unde a obtinut licenta.

La 11 iunie 1973 Sf. Sinod l-a ales episcop-vicar al Episcopiei Vadului, Feleacului si Clujului, cu titlul Maramuresanul, iar hirotonirea episcopala a avut loc in data de 9 septembrie 1973.

In contextul refacerii ierarhiei romane unite in Maramures prin consacrarea episcopului Lucian Muresan la Baia Mare in 27 mai 1990, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a decis la 9 iunie 1990 numirea lui Iustinian Chira ca loctiitor al arhiepiscopului Teofil Herineanu al Clujului, stabilindu-i resedinta la Baia Mare.

In data de 27 septembrie 1990 Sfantul Sinod a reinfiintat Episcopia Maramuresului si Satmarului si l-a numit episcop eparhiot pe Iustinian Chira. Alegerea a fost recunoscuta de presedintele Ion Iliescu prin decretul nr. 53 din data de 7 noiembrie 1990, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei din 9 noiembrie 1990.[

Instalarea sa in functie a avut loc in data de 11 noiembrie 1990 in Vechea Catedrala Greco-Catolica din Baia Mare.

In noua slujire, a infiintat un seminar teologic in Baia Mare. A initiat foaia eparhiala “Graiul Bisericii Noastre”.

Activitatea de 37 de ani de slujire a Episcopului Justinian Chira a fost rasplatita de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel si de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, care a decis sa i se acorde titlul de arhiepiscop onorific al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, la data de 13 decembrie 2009.

IPS Iustinian Chira, in varsta de 95 de ani, a suferit pe 29.10.2016 un infarct miocardic si a fost internat la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Baia Mare, potrivit unor surse din cadrul Episcopiei, stingandu-se cateva ore mai tarziu.

Considerat de multi credinciosi sfant inca din timpul vietii, Iustinian Chira spunea cu putin timp inainte de trecerea la cele vesnice:  “Eu tip la neputinta noastra, a tuturor. Suntem crestini si nu suntem patrunsi de marea taina a crestinismului.”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img