joi, 28 martie, 2024

Miraculos! Un britanic a plantat o samanta intr-o damigeana, in anul 1960. Planta a prosperat pana azi in vasul perfect astupat de 57 de ani

Distribuie:

Publicat:

In anul 1960, intr-o zi de Pasti, un anume David Latimer din Marea Britanie a plantat o samanta intr-o damigeana, experimental, si apoi a astupat vasul, etans. Curand a rasarit o plantuta. Acum, dupa mai mult de 55 de ani, in interiorul damigenei se afla o… mica gradina. 

Un ecosistem care s-a adaptat perfect acelui mediu lipsit de orice legatura cu exteriorul, cu exceptia luminii care patrunde prin peretii damigenei si care face posibila fotosinteza. Ultima data, vasul a fost destupat in 1972, cand Latimer a varsat inca putina apa in interior.

Prin acest experiment mai putin obisnuit, in primavara lui 1960 Latimer a pus intr-o damigeana un strat de compost, pe care l-a umezit temeinic, dupa care a semanat o planta. Orificiul vasului a fost acoperit, sigilat, si vasul plasat intr-un loc insorit.

De 45 de ani, adica de la momentul cand a aprovizionat ultima data planta cu apa, Latimer n-a mai scos dopul damigenei niciodata. In restul timpului planta n-a mai primit nici aer proaspat, nici apa, dar, chiar si asa, ea a prosperat. S-a format un sistem autosuficient.

Organismul vegetal a crescut… cat i-a permis vasul. Frunzele moarte s-au transformat in compost, fiind degajat, in urma descompunerii lor, dioxidul de carbon necesar metabolismului plantei si avand loc o reciclare a nutrientilor. Iar ciclul vietii a continuat.

Viata este un miracol!

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img