vineri, 29 martie, 2024

Mircea Cartarescu si Radu Vancu cer asigurarea independentei ICR intr-o petitie adresata lui Iohannis

Distribuie:

Publicat:

Scriitorii Mircea Cartarescu si Radu Vancu au initiat o petitie online, adresata lui Klaus Iohannis, pentru “renasterea Institutului Cultural Roman (ICR)”, cerandu presedintelui Romaniei sa redea prestigiul si importanta institutiei, scotand-o “de sub mutilanta tutela politica”.

 “Stim ca intelegeti exact importanta culturii in dezvoltarea unei societati. (…) Va cerem sa redati prestigiul si importanta acestei institutii, scotand-o de sub mutilanta tutela politica”, se arata in textul intitulat “Pentru renasterea ICR”, publicat de Mircea Cartarescu si Radu Vancu pe site-ul petitieonline.com.

Mesajul celor doi autori contine si cateva puncte care, daca ar fi puse in aplicare, ar duce – in opinia lor – la recuperarea acestei institutii. Astfel, este mentionata necesitatea unui “management profesionist, selectat transparent”, independenta institutiei de ambasade, necesitatea de a atrage fonduri europene si de a genera venituri proprii, ca banul public sa nu mai fie intersectat cu interese ce nu au de-a face cu sectoarele culturale si creative, “o viziune larga a culturii, axata pe arta contemporana (…), nu o institutie sufocata de lipsa de viziune si proasta administrare”.

“In opinia noastra, doua sunt cele mai performante institutii create in Romania de dupa 1989. Prima este DNA (Directia Nationala Anticoruptie, n.r.). A doua, Institutul Cultural Roman. Sub conducerea lui Horia-Roman Patapievici, ICR a fost, intre 2005 si 2012, o institutie moderna, deschisa, respectata la nivel european. A pus literatura romana pe harta, prin programe care faceau sa apara in fiecare saptamana, undeva in lume, o traducere din literatura romana. A adus uriase servicii filmului, muzicii, artelor vizuale”, se mai arata in petitia care a fost semnata de peste 1.285 de persoane pana la momentul difuzarii acestei stiri.

“In 2012, aceasta institutie performanta a fost decapitata si ulterior demolata. Supus algoritmului politic, ICR s-a golit de profesionisti si s-a umplut de sinecuristi. Cei care au nimicit ICR sunt aceiasi politicieni pe care azi societatea romaneasca ii respinge la unison”, afirma cei doi in petitia publicata joi.

In incheiere, Cartarescu si Vancu ii transmit presedintelui Iohannis: “a sosit clipa sa inapoiati ICR celor ce sunt in mod simbolic proprietarii sai: profesionistii culturii, creatorii si, in primul rand, contribuabilul roman”.

Misiunea Institutului Cultural Roman este promovarea culturii si civilizatiei nationale in tara si in afara ei, potrivit site-ului institutiei. Cresterea vizibilitatii valorilor culturale romanesti in lume constituie scopul principal al activitatilor desfasurate de ICR. Activitatea Institutului Cultural Roman este inteleasa ca o modalitate complementara de atingere a obiectivelor strategice ale Romaniei, alaturi de initiativele externe de factura politica si economica. O directie prioritara de actiune a ICR priveste comunitatile din tarile vecine in care limba romana este vorbita ca limba materna.

Reteaua institutelor culturale romanesti din strainatate cuprinde, in prezent, 18 filiale – Beijing, Berlin, Bruxelles, Chisinau, Istanbul, Lisabona, Londra, Madrid, New York, Paris, Praga, Roma, Stockholm, Tel Aviv, Varsovia, Venetia, Viena si Budapesta, care a primit, in decembrie 2007, o extensie la Seghedin. In luna octombrie, Guvernul a aprobat, printr-o Hotarare, infiintarea la Copaceni, raionul Sangerei, a unei filiale a Institutului Cultural Roman de la Chisinau.

Ministerul Afacerilor Externe se ocupa, ca in cazul tuturor filialelor din strainatate ale ICR, de partea logistica, iar Institutul Cultural Roman este responsabil cu realizarea programelor culturale.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img