joi, 28 martie, 2024

Miroase a campanie electorala:Iohannis readuce in discutie “Proiectul de tara”

Distribuie:

Publicat:

Dan Dungaciu, Lucian Croitoru, Vasile Puscas, Cristian Parvulescu, Valentin Lazea si Iulian Chifu se numara printre persoanele nominalizate sa faca parte din Comisia prezidentiala pentru elaborarea Proiectului de tara.

Pentru aceasta comisie au fost nominalizate 23 de persoane, respectiv zece membri independenti, un reprezentant al Guvernului, cate doi reprezentanti ai formatiunilor si partidelor parlamentare.

Cei zece membri independenti sunt: Cristian Popa – fost viceguvernator al BNR si fost vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii, Dan Dungaciu – sociolog si geopolitician, presedinte al Fundatiei Marii Negre, Gabriel Dragan – profesor universitar la ASE si director general al Institutului European din Romania, Ioan-Aurel Pop – academician si rector al Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, Gheorghe Oprescu – profesor universitar la Universitatea Politehnica Bucuresti si fost presedinte al Consiliului Concurentei, Lucian Croitoru – consilier pe probleme de politica monetara al guvernatorului BNR, Vasile Puscas – istoric si profesor la Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca si fost negociator-sef al Romaniei pentru aderarea la UE, Cristian Parvulescu – politolog si presedinte al Asociatiei “Pro Democratia”, Valentin Lazea – economist-sef al Bancii Nationale a Romaniei si Iulian Chifu – fost consilier prezidential, analist de politica externa si profesor la SNSPA Bucuresti.

Din partea Guvernului a fost nominalizat Vasile Iuga – senior advisor la PwC.

PSD i-a nominalizat pentru aceasta comisie prezidentiala pe deputatul Viorel Stefan si pe fostul ministru al Fondurilor Europene Marius Nica.

De la PNL in comisie fac parte Ene Dinga – fost ministru al Integrarii Europene, cercetator stiintific la Academia Romana si Adrian Ciocanea – profesor universitar la Universitatea Politehnica Bucuresti si fost ministru al Economiei.

UDMR ii trimite in comisia prezidentiala pe europarlamentarul Winkler Gyula si pe deputatul Attila Korodi, fost ministru al Mediului, iar grupul minoritatilor nationale – pe liderul grupului, Varujan Pambuccian, si pe deputatul Ovidiu Gant.

ALDE este reprezentat de Cosmin Cristian – fost secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si de fostul parlamentar Radu Cojocaru, iar PMP de europarlamentarul Siegfried Muresan si de Lucian Alexandru Curtu – decan al Facultatii de Silvicultura si Exploatari Forestiere de la Universitatea Transilvania din Brasov.

Purtatorul de cuvant al presedintelui, Madalina Dobrovolschi, a anuntat marti ca aceasta comisie prezidentiala privind Proiectul de tara isi va desfasura activitatea la nivelul Administratiei Prezidentiale si va fi coordonata de consilierii prezidentiali Leonard Orban si Cosmin Marinescu.

Ea a precizat ca, in perioada imediat urmatoare, va avea loc o prima sedinta a acestei comisii, care va fi prezidata de seful statului.

Comisia va avea, de principiu, intalniri lunare, potrivit purtatorului de cuvant al presedintelui.

“Undeva la mijlocul anului viitor ar trebui ca aceasta comisie prezidentiala sa isi incheie activitatea”, a precizat Madalina Dobrovolschi.

Ea a aratat ca cele zece personalitati care vin in componenta comisiei o fac in nume propriu, nu al institutiilor in care au lucrat sau in care lucreaza si au competente dovedite si experienta in domenii de specialitate. “Sunt persoane cu notorietate mare, care au o cunoastere buna a realitatilor bune europene, a afacerilor europene”, a precizat purtatorul de cuvant al sefului statului.

Madalina Dobrovolschi a subliniat ca presedintele Klaus Iohannis considera necesar un Proiect de tara care sa fie o viziune despre cum ar trebui sa arate Romania pe termen mediu si lung in raport cu statutul de membru al Uniunii Europene, dar luand in calcul realitatile de baza – Parteneriatul strategic cu SUA.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img