vineri, 29 martie, 2024

Mituri despre slabit: daca nu mai consum paine, slabesc?

Distribuie:

Publicat:

Exista speranta pentru persoanele supraponderale sau obeze care isi pot recapata silueta, dar nu urmand diete aiuristice citite pe internet, ci in urma unui program de slabire sub supravegherea unui medic nutritionist. Medicii specialisti atrag atentia ca, in urma nenumaratelor cure de slabire pot sa apara dezechilibre nutritionale severe care sa necesite interventie medicala de urgenta si au intocmit o lista a celor mai frecvente mituri referitoare la slabit.

MIT: Scot painea si slabesc. Primul si cel mai frecvent mit este acela ca daca nu mai mancam paine vom slabi. Potrivit „Abecedarului de obezitate“ coordonat de prof.dr. Nicolae Hincu, medic de diabet, nutritie si boli metabolice, studii au aratat ca dietele hiperglucidice sunt mai putin obezogene decat cele hiperlipidice. Cerealele – mai ales cele integrale – se recomanda in cantitate mai mica intr-o dieta de slabit, dar nu trebuie excluse cu totul pentru ca au fibre alimentare si vitamine necesare organismului. O alta conceptie gresita este ca daca nu mancam paine nu ne saturam la masa. Senzatia de foame apare in momentul in care nivelul glucozei in sange scade. Prin digestie, amidonul din paine, paste fainoase, orez, fulgi de cereale este transformat in glucoza, ducand astfel la disparitia senzatiei de foame. Mecanismul este insa mai complex de-atat deoarece glucoza este produsa si in ficat, astfel ca nu trebuie sa ne bazam doar pe aportul de alimente pentru a scapa de foame. In plus, se stie ca dupa cateva zile de post negru senzatia de foame dispare, iar in curele de slabire restrictive dupa prima saptamana nu mai apare senzatia de foame atat de acut. Aceasta inseamna ca acest „glucostat“ s-a obisnuit sa reactioneze la un nivel mai redus, dar constant de glucoza. Pentru a scapa de senzatia de foame este indicat sa bem apa, sa desfasuram activitati care sa ne distraga atentia de la foame sau sa mancam vegetale – salata, tulpina de telina, frunze de patrunjel.

MIT: Slabesc mancand fructe. Fructele ajuta la slabit doar daca sunt consumate ca atare si nu sub forma de suc. De mentionat ca un kilogram de mere are 500 de kilocalorii, iar unul de struguri,700.  Chiar si sucurile fara zahar adaugat ingrasa pentru ca au toate caloriile obtinute de la fructele stoarse, dar nu si fibrele care se pierd prin acest procedeu, atrag atentia medicii nutritionisti asupra acestui alt mit de slabit. Astfel, pentru a slabi, acestia recomanda 2-3 portii de fructe pe zi si 3-5 portii de legume: spanac, varza, vinete, conopida, rosii, ardei, ceapa, fasole verde.

MIt: Slabitul este un proces liniar. De cele mai multe ori, procesul de slabire nu este unul liniar, asa cum cred cele mai multe persoane, potrivit healthline.com. In unele saptamani scaderea in greutate poate fi mai accentuata, in timp ce in altele mai putin spectaculoasa. Acest lucru nu trebuie sa fie motiv de ingrijorare. Este normal ca greutatea corporala sa fluctueze cu putin. De exemplu, uneori putem avea mai multa mancare in sistemul digestiv sau retine mai multa apa in organism, decat de obicei. Plus ca, la femei, greutatea corporala variaza si in functie de ciclul menstrual, cu 1-2 kilograme in plus, ca urmare a schimbarilor hormonale. Atata vreme cat trendul general este de scadere, chiar daca greutatea variaza putin, batalia pe termen lung e castigata. 

MIT: Suplimentele ma ajuta sa slabesc. Industria suplimentelor alimentare este impresionanta. Exista tot soiul de suplimente care promit efecte spectaculoase, dar eficacitatea lor nu a fost niciodata testata. O explicatie a evetualei lor functionari este aceea ca efectul este placebo, oamenii devin de fapt mai constienti la ceea ce mananca inghitind aceste pastile. Oamenii de stiinta au mentionat mereu faptul ca factorul cel mai important pentru slabire este ca aportul de calorii adus prin alimentatie sa fie mai mic decat numarul de calorii consumate de organism in urma metabolismului bazal – consumul zilnic de energie al organismului pentru a respira, a digera, batai cardiace etc. – si activitatea fizica. Prin activitatea fizica se obtine marirea masei musculare astfel ca doar dormind, organismul consuma mai multe calorii. Aceasta ar fi o solutie sigura si eficienta pe termen lung pentru cresterea arderii de calorii. sursa: adevarul.ro
S.P.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img