joi, 18 aprilie, 2024

Mituri legate de creier

Distribuie:

Publicat:

Pe masura ce imbatranim, cu totii putem fi afectati de pierderea memoriei. Traumatismele care pot parea minore pot duce si ele mai tarziu la astfel de probleme ale creierului.
Slabirea memoriei odata cu inaintarea in varsta este un lucru normal. Pierderile de memorie pot aparea insa si la varsta de 30 de ani, dar o parte a complicatiilor care sunt asociate cu imbatranirea pot avea mai multe cauze. Boala Alzheimer este bine cunoscuta la afectand in primul rand memoria, insa nu doar ea poate fi de vina pentru pierderile de memorie. Alte cauze pot fi  problemele vasculare care impiedica irigarea cu sange a creierului, fapt care poate duce la accidente vasculare cerebrale cu consecinta pierderea memoriei sau traumatismele cauzate de accidente sau de practicarea unor sporturi care presupun lovituri repetate in zona capului. Unul dintre miturile care circula pe seama creierului si a memoriei este ca tratamentele pentru pierderea memoriei sunt ineficiente. 

Potrivit dr. Michael Roizen, profesor la Clinica din Cleveland, SUA, unele medicamente pot imbunatati capacitatea de concentrare si pot reduce uitarea, insa sfatul specialistului este acela de a proteja capul in fata traumatismelor. Lucrul cu greutati antreneaza si creierul este un mit sau o realitate? Potrivit sursei mai sus citate, este de incercat un test in care stam intr-un picior si inchidem ochii. Cu cat stam mai mult fara sa cadem, cu atat creierul nostru este mai tanar – 15 secunde este foarte bine daca avem 45 de ani. Aceste echilibru este semnul ca avem un creier plin de forta. Pentru a avea un echilibru si mai bun ar trebui sa folosim greutati. Aparatele nu au acelasi efect pentru ca greutatile sunt fixate in acest caz si nu ne dezvoltam echilibrul atunci cand le ridicam. Un alt mit este acela ca doar bunicul poate avea Alzheimer. Nu numai aceasta maladie este vinovata de pierderile de memorie, cum spuneam mai sus. Putem detecta singuri primele semne de boala Alzheimer incercand sa retinem un numar de 7 cifre. Sigur ca putini pot din prima si nu in asta consta testul. Dupa 5 minute atat un om bolnav de Alzheimer, cat si unul cu probleme de memorie isi vor aminti intre 0 si 4 cifre, dar daca le vom da amandurora 3 numere diferite, inclusiv pe cel original, persoana care sufera de Alzheimer nu va recunoaste numarul initial, in timp ce celelalte o vor face.

sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img