News Flash:

Miza e desfiintarea McDonald's! Un deceniu de razboi cu americanii la Iasi!

23 August 2014
2068 Vizualizari | 0 Comentarii
O batalie inceputa pe vremea mandatelor lui Constantin Simirad nu a fost transata nici pana acum • Itele afacerii McDonald's de la Gara sunt atat de incurcate, incat nu a fost suficient nici macar un deceniu pentru ca judecatorii sa stabileasca cu certitudine cui apartine terenul de sub McDonald's CFR incearca din 2005 sa obtina recunoasterea calitatii de proprietar al terenului

Un scandal inceput pe vremea cand primar al Iasului era Constantin Simirad bate toate recordurile de longevitate. La finele anilor '90, la Iasi au ajuns corporatistii de la McDonald's. In lipsa unui spatiu cu vad comercial, americanii s-au orientat catre municipalitate, pentru a identifica o solutie. Primaria a identificat si terenul cu vad comercial si solutia: parcarea de la gara. Acolo a aparut cel mai vechi fast-food McDonald's din oras, nu fara scandal insa.

CFR-ul sustine inca faptul ca primaria s-a facut stapana pe parcare cu de la sine putere si le-a dat celor de la McDonald's cateva mii de metri patrati, afacerea fiind mosita de primarul de atunci al Iasului. Intre timp, intre CFR, primarie si McDonald's procesele s-au tinut lant la toate instantele posibile. Castigand ba unii, ba ceilalti, bataia din instanta a ajuns la ultima cale de atac. Cea mai recenta decizie din instanta e favorabila primariei, dar CFR-ul tine mortis sa-si recupereze terenul.

"O data am castigat, o data am pierdut, o data partial ni s-au admis solicitarile apoi s-au respins. Cert este ca terenul e al CFR, nu al Primariei. E vorba de cateva mii de metri. A fost incheiat un contract abuziv pe vremea lui Simirad. Pentru acel teren erau mai multe planuri, inclusiv un restaurant al CFR, dar nu cred ca mai este cazul acum. Oricum, anul viitor se incheie si contractul pe care il au cei de la McDonald's. La nivel de companie s-a discutat cu cei de la acest fast-food, decizia continuarii contractelor cu McDonald's se va lua la nivel central, ei avand, daca imi amintesc bine, un contract mai mare, pentru mai multe puncte, la Galati, Brasov, Barlad, la Iasi. Cand se incheie contractul mare se va decide cine, unde ramane. Eu cred ca Mc-ul vrea sa continue, dar se va discuta. Noi mergem inainte cu procesul, terenul de acolo e al CFR", a precizat Sorin Trandafirescu, seful Diviziei Patrimoniu a CFR.

"CFR-ul a facut tot felul de matrapazlacuri. Si-a luat terenuri unde a avut si unde nu a avut. Aici a iesit scandal pentru ca am fost eu lucrat, nu erau nereguli acolo. Nu-mi mai amintesc exact, dar primaria nu cred ca a luat bani de la CFR pe vremea mea", a declarat fostul primar Constantin Simirad.

Constantin Simirad, pionier in afaceri

Conform celor de la CFR, Sucursala Regionala Iasi a revendicat suprafata de teren de 1.961 mp, situat in Piata Garii din Iasi, teren pe care se afla amplasat restaurantul McDonald's si care ar apartine, potrivit Certificatului de atestare a dreptului de proprietate nr. 0811/05.03.2002, CFR SA. Acest teren a fost cumparat de catre CFR de la Primaria Iasi in anul 1926, prin Contract de Vindere-Cumparare, transcris la Tribunal in registrul de inscriptiuni, conform mentiunii de pe acesta, insa, printr-o hotarare a Consiliului Local, terenul a fost trecut in cuprinsul H.G. nr.1354/2001 ca fiind in administrarea consiliului local, din anul 1999, sustine Oana Branzan, purtatorul de cuvant al CNCFR. Potrivit unui istoric prezentat de reprezentantii CFR, in anul 1998, intre Consiliul Local si McDonald's s-a incheiat un contract de asociere in participatiune, in care Consiliul Local a venit cu terenul ca aport in vederea construirii restaurantului. Au primit avizul de principiu de la CFR, cu mentiunea ca terenul va fi valorificat conform Dispozitiei presedintelui CFR, in vigoare.

Chiria de la McDonald's, o adevarata enigma


In ceea ce priveste veniturile pe care le aduce McDonald's Iasului, acestea nu sunt clare. Cei de la CFR spun ca nu au primit chirie pe teren, Constantin Simirad nu-si aminteste sa fi primit chirie de la fast-food, iar viceprimarul Mihai Chirica parea neinformat. "Nu stiu ce sa zic. Acolo e un lung sir de procese. Nu stiu cum mai e cu chiria de acolo", a declarat viceprimarul.

"Prin refuzul efectuarii platii pentru folosinta terenului, Regionala CF Iasi a cerut in instanta sa se constate nulitatea clauzei din contractul de asociere pentru terenul care ne apartine. Instanta a respins irevocabil cererea noastra, insa Inalta Curte de Casatie si Justitie a recomandat formularea unei actiuni in revendicare, actiune pe care am promovat-o si care se afla pe rolul Tribunalului Iasi, in stadiul de apel, la redactarea deciziei ce a fost pronuntata in luna iunie 2014. CFR va urma si calea recursului, pentru solutionarea irevocabila a cauzei. Consiliul Local Iasi a cerut constatarea nelegalitatii certificatului de atestare a dreptului nostru de proprietate pe terenul adus de catre acesta ca aport in asociere, insa aceasta solicitare a fost respinsa irevocabil la instanta suprema. Fiind un proces pe rol, ne rezervam dreptul de a reveni cu informatii, dupa emiterea unei decizii definitive", a precizat Oana Branzan.

Soarta restaurantului McDonald's este deocamdata in aer, asteptandu-se ultima runda de procese. Consilierul local al PSD Catalin Aur, directorul de la McDonald's, nu a putut fi contactat pentru a face precizari. Oficialii primariei, pe de alta parte, sustin ca nu au nicio temere cu privire la pastrarea sentintei date.

"Pana in prezent, municipalitatea a castigat procesul intentat de CNCF Cai Ferate S.A., atat in prima instanta, cat si la apel, acesta din urma fiind respins printr-o hotarare definitiva in 05.06.2014. Exista posibilitatea ca CNCF sa faca recurs. De altfel, a mai existat un dosar anterior, din 2005, in care instantele judecatoresti au emis o sentinta definitiva si irevocabila prin care atesta valabilitatea contractului de asociere incheiat intre Consiliul Local Iasi si McDonald’s", a precizat Gabriel Andronache, reprezentantul municipalitatii.

cfr
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1319 (s) | 23 queries | Mysql time :0.011425 (s)