joi, 28 martie, 2024

Modalitatea foarte simpla de a proteja sanatatea creierului

Distribuie:

Publicat:

3 plimbari sustinute, de 3 ori pe saptamana, pe parcursul unui an de zile duc la o crestere a dimensiunii hipotalamusului, centrul cerebral al memoriei. 120 de barbati si femei, cu varste cuprinse intre 55 si 80 de ani, au facut plimari sustinute timp de 40 minute, de 3 ori pe saptamana. La un an de la inceperea studiului, scanarile creierelor voluntarilor au relevat faptul ca dimensiunea hipotalamusului si a altor regiuni cheie a sistemului cerebral si-au marit dimensiunea cu 2%, au anuntat crecetatorii in cadrul conferintei anuale a Asociatiei americane pentru progresul stiintei din Chicago.

Rezultatele sunt cu atat mai importante, avand in vedere ca rezultatele unui alt studiu, in cadrul caruia voluntarii au efectuat exercitii simple de stretching timp de un an, a demonstrat ca aceleasi regiuni ale creierului s-au micsorat cu 1,5%. "Nu este nevoie de exercitii fizice viguroase pentru a obtine aceste efecte. Rezultatele ar putea indica o schimbare modesta, dar este ca si cum am inversa ceasul biologic cu doi ani", a spus Kirk Erickson, coordonatorul studiului, de la Universitatea din Pittsburgh.

Cu toate ca exercitiile fizice nu pot combate dementa sau boli precum Alzheimerul, acestea constituie una dintre cele mai bune metode pentru a pastra mintea in forma. "Majoritatea populatiei este inca extrem de sedentara si este foarte greu sa ii convingem pe oameni sa faca miscare. Nu antrenam persoanele mai in varsta sa alerge la maraton. ii convingem doar sa se ridice si sa faca exercitii moderate de cateva ori pe saptamana, iar imbunatatirile enorme, realizate in curs de cateva luni, nu se vor lasa asteptate", a adaugat Kirk Erickson, in cadrul conferintei de la Chicago.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img