vineri, 19 aprilie, 2024

Modul în care este numit preşedintele Consiliului Concurenţei reprezintă o decizie politică

Distribuie:

Publicat:

Iniţiativa legislativă privind modificarea Legii concurenţei, care există în acest moment în dezbatere parlamentară, reprezintă un regres faţă de forma actuală a legii, însă modul în care este numit preşedintele Consiliului Concurenţei reprezintă o decizie politică, a declarat, marţi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, în cadrul unor declaraţii de presă.

El a explicat că există în Parlament două proiecte de modificare a Legii concurenţei, unul fiind un proiect de lege privind aprobarea unei ordonanţe de urgenţă emise în timpul Guvernului Grindeanu, prin care se preia o directivă europeană privind modul de despăgubire a victimelor practicilor anticoncurenţiale.

"Consiliul Concurenţei este de acord cu varianta ordonanţei privind transpunerea directivei, aşa cum a fost aprobată de Senat. Pe de altă parte, mai există o iniţiativă de modificare a Legii concurenţei care are un aspect politic privind cine face numirea preşedintelui Consiliului Concurenţei. Aici nu este competenţa noastră să spunem că numirea trebuie să o facă preşedintele României, ca în momentul de faţă, sau o face Parlamentul, sau o face Guvernul. Este o decizie politică, pe care o pot lua, care nu este de competenţa noastră. În rest, modificările propuse în ceea ce priveşte funcţionarea Consiliului, credem că sunt mai degrabă inferioare actualului text de lege. Deci Legea concurenţei poate fi perfecţionată, ca orice lege, dar credem că ce a rezultat până acum din dezbateri mai degrabă reprezintă un regres, decât un progres privind funcţionarea Consiliului. Repet, nu ne pronunţăm noi în niciun caz în ceea ce priveşte modalitatea de numire a conducerii Consiliului Concurenţei", a precizat Chiriţoiu.

El a arătat că se urmăreşte o contopire a celor două propuneri de modificare a Legii concurenţei, iar o decizie privind forma actului normativ va fi luată săptămâna viitoare.

Întrebat dacă crede că este în pericol să-şi piardă funcţia, Chiriţoiu a răspuns: "În momentul de faţă, îmi văd de jobul şi de funcţia mea, în fiecare zi, cât de bine pot".

La începutul anului, în spaţiul public au apărut zvonuri privind înlocuirea lui Bogdan Chiriţoiu cu fostul premierul Mihai Tudose, la conducerea Consiliului Concurenţei.

Pe 30 ianuarie, Chiriţoiu declara că se pot face mici modificări la Legea concurenţei, însă este nevoie de avizul Comisiei Europene pentru schimbări substanţiale.

"Dacă se doresc schimbări majore ale legii, acestea trebuie abordate cu grijă, trebuie consultată Comisia Europeană, pentru că legislaţia de concurenţă nu este strict naţională. Sunt responsabilităţi partajate între România şi Comisie, suntem cumva parteneri. Noi, când dăm sancţiuni, uneori aplicăm legea românească, dar de multe ori aplicăm şi Tratatul Uniunii, astfel că orice modificare majoră va fi discutată cu Comisia", a arătat preşedintele Consiliului.

Chiriţoiu a susţinut că proiectul care acum este în dezbatere parlamentară privind modificarea Legii concurenţei a primit aviz negativ din partea Guvernului, în parte pentru că vizează schimbarea regulilor în timpul jocului, ceea ce ar fi neconstituţional.

"Deci dacă vor fi modificări, ele vor viza numai lucrurile care se întâmplă în viitor", a continuat reprezentantul Concurenţei.

Printre modificările aduse de proiectul de lege aflat în dezbaterea parlamentară, "preşedintele Consiliului Concurenţei trebuie să fi îndeplinit funcţii de conducere cu largi responsabilităţi pentru o perioada de cel puţin 15 ani, în care a făcut dovada înaltei sale competenţe profesionale şi manageriale". În actualul text al Legii concurenţei nu există această perioadă de 15 ani.

Bogdan Chiriţoiu se află în fruntea Consiliului Concurenţei de opt ani, fiind la al doilea mandat, care ar urma să se încheie în anul 2020. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img