joi, 18 aprilie, 2024

Moise Guran: “Prea Sfintiile Voastre, nu vrem decat un pic de transparenta”

Distribuie:

Publicat:

Dupa ce Guvernul a decis sa aloce fonduri mai mari bisericilor din tara, are vor fi utilizate si pentru plata salariilor preotilor, Moise Guran a publicat un material in care critica lipsa de transparenta a reprezentantilor Bisericii Ortodoxe Romane (BOR). Iata, mai jos, ce scrie acesta.

“Partea misto intr-o democratie este ca poporul face ce vrea el. Sau aproape ce vrea. Daca vrea sa-si aleaga penali, n-are decat! Daca vrea sa-si faca turla aurita la biserica din sat, in loc sa-si plateasca un dispensar, e dreptul lui. Daca vrea sa-si invete copiii sa-si faca multe cruci, in loc sa-i invete o meserie, e dreptul poporului sa-si duca pana la capat crucea involutiei. Toate acestea insa cu o singura conditie…una mare si ultima – pana la schimbarea Constitutiei intr-una canonica, banul public trebuie cheltuit cu transparenta si in respectul tuturor cetatenilor. Transferurile de bani intre statul roman si Biserica au nascut numeroase controverse in ultimii ani. Nu, nu e vorba doar de sumele transferate prin ministerul Culturii, desi e clar ca sunt multe probleme si acolo (cum spune aici Curtea de Conturi). Nu e vorba nici de salariile preotilor si profesorilor de religie, desi, uite! avem multa impostura si in povestea aia cu drepturile istorice (nu mai reiau eu intreaga argumentatie, a facut-o Vlad foarte bine), e vorba mai ales de donatiile si transferurile facute intre diferitele bugete locale (orasenesti, comunale si judetene) si biserici, eparhii, mai rar catre Patriarhie, pe care nimeni nu le masoara, nimeni nu le cuantifica.

Cand vine vorba de investitii, astea se vad intr-adevar in buget, dar sta cineva sa vada cum se atribuie lucrarile, ce firma castiga si cum sunt respectate regulile de transparenta cand lucrarea (in beneficiu privat, evident, caci Biserica din sat nu e in proprietate publica, nici macar locala) este partial finantata din bani publici? Este dreptul Patriarhiei sa pastreze secretul asupra executiei propriului buget  (poate fi invocat chiar secretul in afaceri sau secretul de serviciu) dar acum vin eu si va intreb…daca o comunitate doneaza sa zicem 50 de mii de euro pentru Catedrala Mantuirii, iar astfel scuteste Patriarhia de alocarea a 50 de mii de euro, bani care ajung in superbul Mercedes E-Classe al Mitropolitului Ardealului, in loc sa ajunga la Catedrala, nu se cheama ca de fapt respectiva comunitate i-a platit de fapt mertul IPS-ului? Stiti, Prea Sfiintiile Voastre…astea nici nu-s cine stie ce inginerii bugetare…sunt de fapt niste chestiuni chiar rudimentare. Dar stati, ca nu vreau sa va jignesc…mai sunt si altele, mai complexe, sau, nu atat complexe, cat mai ales, atat de bine palmate intr-o Romanie atat de mare dar atat de putin modernizata, incat sunt practic imposibil de cuantificat. Uite! Sunt multe alte cazuri, nimeni nu stie exact cat de multe, dar eu cred ca practic toate primariile din toate cele 2686 de comune (care au 13.285 de sate, cu biserica in aproape toate), toate primariile din cele 263 de orase ale Romaniei, transfera anual bani sub o forma sau alta catre Biserica.

In cele mai multe cazuri se trec sub forma unor activitati cultural-sportive si nimeni, nici macar ministrul de Finante nu are un control, sau macar stiinta sa aiba, despre cati bani se transfera in acest fel intre stat si Biserica. Si acum vine partea misto, cu democratia…Daca o comunitate locala vrea sa dea bani (dau un exemplu) pentru transportul unor sute de enoriasi din satul lor din Oltenia si pana la Iasi, ca sa o atinga pe Sfanta Paraschieva, e dreptul ei sa faca asta. Sunt bani transferati catre Biserica? Evident ca sunt, caci beneficiarul transportului din bani publici devine contributor la Sfanta! Dar aceasta relationare se regaseste in majoritatea sarbatorilor romanesti (si de Paste si de Craciun) care au o componenta religioasa. Primariile aloca bani, beneficiari sunt in primul rand cetatenii, dar in al doilea rand beneficiarul este parohia. Si e ok sa fie asa! Daca e democratie poporul decide! Atata doar ca noi trebuie doar sa stim, overall, la nivelul tarii, pe total buget general consolidat (capcana e ca multi raporteaza doar bugetul de stat, nu si bugetele locale, nici pe cele ale asigurarilor) cati bani publici sunt astfel transferati, an de an catre o institutie care are dreptul sa fie netransparenta financiar, pentru ca…Mercedes E Classe! Si nu numai!

PreaSfintiile voastre, nimeni nu contesta dreptul Bisericii de a face ce vrea cu banii. Dar daca sunt bani publici (si de fapt si cei din donatii tot publici sunt) poate ca n-ar mai fi atata dihonie daca ati publica un buget anual consolidat, unul care sa contina tot, pana la nivel de parohie, unul in care sa vedem si noi exact cat din resursele natiei gestionati. Putem, ca in Grecia, sa va trecem pe ESA in bugetul de stat, nicio problema! Daca asa vrea natia, asa facem! Dar cu o conditie, care, vedeti! si aceea tine de frumusetea democratiei…Sa stim! Sa stim cat dam si pentru ce, cu cat finantati trustul de presa, cum ajung banii in site-urile legionare, daca de acolo se scurg, mai departe catre un anume partid (in toate cazurile prefer termenul legionar ca sa nu le fac publicitate, desi e clar ca mai devreme sau mai tarziu tot va trebui sa ii numesc), dar am vrea sa mai stim pe cine mai finanteaza si firmele care primesc lucrari de investitii la Catedrala si la celelalte obiective religioase…pentru ca, vedeti, asa e in democratie. Societatea finanteaza Biserica si e normal sa o faca. Dar haideti sa dam bani de destepti si de culti ce suntem, sa dam bani ca vrem si ca stim pe ce ii dam, nu sa platim ca prostii o gaura neagra, care, este atat de evident, prin spargerea si diseminarea transferurilor pana la nivelul la care nu mai pot fi controlate, incalca spiritul articolului 138 din Constitutia Romaniei. P.S. Banuiesc ca negocierea telefonica din Ciolos si Preafericitul Daniel s-a incheiat la modul “sa trecem intai bugetul, iar daca economia confirma, va dam bani la rectificare”. Da, Biserica Ortodoxa are o putere imensa, caci majoritatea alesilor si-au luat mandatele cu un preot de mana, iar seful celui mai mare partid din Parlament a fost declarat vrednic de catre Patriarh, exact la evenimentul cu care are acum o problema Curtea de Conturi. Da, BOR poate provoca respingerea bugetului in Parlament, are puterea de a determina caderea Guvernului daca asta vrea, ba chiar are si o resursa de manifestatii de strada, la o adica. Ciolos e foarte singur in povestea asta cu banii pentru Biserica. Daca societatea nu e pregatita si nu vrea sa stie ce bani da pentru Biserica, atunci un lider politic, fie el prim-ministru sau presedinte, nu are nicio sansa.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img