vineri, 19 aprilie, 2024

Moscova a inchis Radio Vocea Rusiei in limba romana

Distribuie:

Publicat:

AICI E RADIO MOSCOVA, era semnalul radiofonic de pe vremuri. Acum AICI NU MAI E RADIO MOSCOVA. Aectia in limba romana de la Vocea Rusiei urma sa fie inchisa. Fapt care s-a si intamplat inainte de Craciun. Siteul a ramas inghetat in data de 22 decembrie 2014. In acelasi timp, Kremlinul a declansat Operatiunea S, anunta Flux24.

Vocea Rusiei este urmasul postului de radio Moscova infiintat in 29 octombrie 1929 si care a emis si in limba romana.

Difuzarea emisiunilor in limba romana pe unde lungi si scurte a inceput pe 21 martie 1941. Din aprilie 2009, Vocea Rusiei in limba romana a emis doar pe Internet. Inchiderea postului nu inseamna nicidecum ca Moscova a renuntat la mijloacele sale de propaganda. Pur si simplu Kremlinul a hotarat ca propaganda nu lucra asa cum s-ar fi dorit. Ca atare s-a pus la cale o alta masina de propaganda. Una care spera Kremlinul o sa aiba un impact mult mai puternic.

OPERATIUNEA S

Este vorba de cea mai ampla operatiune de influenta pe care Rusia a organizat-o vreodata. Totul a demarat in 10 noiembrie 2014. Operatiunea S sau Operatiunea Sputnik. Sunt vizate peste 30 de tari, printre care si Romania si Moldova. Bugetul pus la dispozitie trece pentru primul an de 100 de milioane de euro.

10 Noiembrie. In biroul sau de la Kremlin, Vladimir Putin rinjeste satisfacut. A demarat cea mai mare operatiune de imagine din istorie. A fost lansat Sputnikul. Nu pe orbita, ci spre 30 de tari. Cel mai mare grup media din istorie.

Sputnik va realiza programe in 30 de limbi cu un volum zilnic de emisie in 130 de orase din lume ce va depasi 800 de ore in 2015.

ROMANIA SI MOLDOVA, TINTA SPUTNIK

Continutul multimedia Sputnik va fi accesibil in limbile rusa, abhaza, araba, armeana, azera, chineza, dari, estona, finlandeza, franceza, georgiana, hindi, japoneza, kazaha, kargaza, kurda, letona, pastuna, poloneza, portugheza, romana, sarba, tadjica, tataro-crimeeana, turca, ucraineana.

CUM VA FUNCTIONA SPUTNIK?

Citam din documentul de actiune: “Sputnik este un furnizor alternativ de stiri si, totodata, un radiodifuzor. In fiecare tara, Sputnik este un centru multimedia format dintr-un post de radio pentru publicul local, un site, o agentie de stiri cu un continut exclusiv si un centru de presa”.

„Centrul multimedia va realiza si diverse alte proiecte. De exemplu, emisiuni informativ-umoristice, talk-show-uri politice, transmisiuni in direct, discutii in direct cu expertii mondiali, sondaje de opinie pe paginile web ale Sputnik. Este important ca acest continut unic sa fie accesibil populatiei locale”,afirma Margarita Simonian, redactorul-sef al Agentiei Internationale de Stiri Rossiya Segodnya,
Emisiunile radio vor fi difuzate in banda FM, in format digital DAB/DAB+ (Digital Radio), HD-Radio, de asemenea vor fi disponibile pe telefoanele mobile si pe Internet. Timpul de emisie urmeaza sa creasca, treptat, pe parcursului unui an, astfel incat, intr-un viitor apropiat, sa ajunga sa emita 24 de ore din 24.

REDACTII CU PANA LA 100 DE JURNALISTI LOCALI

Echipele birourilor centrului multimedia Sputnik – Londra, Washington, Berlin, Beijing, Paris, Helsinki, New Delhi, Cairo, Montevideo, Rio de Janeiro, Buenos Aires, Istanbul, Belgrad, Minsk, Kiev, Chisinau, Tbilisi,Taskent, Astana, Biskek, Dusanbe, Suhumi, Thinvali, Erevan, Baku – vor fi formate din 30-100 de persoane (in principal profesionisti locali). Biroul din Bucuresti va functiona in tandem cu cel din Chisinau. In cele doua birouri vor lucra peste 150 de oameni. Biroul din Bucuresti urmeaza sa fie deschis cel mai tarziu in aprilie.

Citeste mai mult AICI

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img