News Flash:

MOSII DE IARNA sau Mosii de piftii si sambata piftiilor

22 Februarie 2014
3032 Vizualizari | 0 Comentarii


MOSII DE IARNA In fiecare an, in sambata dinaintea Duminicii Infricosatoarei Judecati, credinciosii aduc la Biserica ofrande pentru sufletele celor dragi. Astfel, in bisericile si cimitirele ortodoxe se va face pe 22 februarie 2014 pomenirea celor adormiti. Aceasta zi mai este cunoscuta in Biserica Ortodoxa si sub denumirea populara de Mosii de iarna, scrie basilica.ro.

Sfintii Parinti au randuit ca sambata sa se faca pomenirea celor adormiti, pentru ca este ziua in care Hristos a stat cu trupul in mormant si cu sufletul in iad, ca sa-i elibereze pe dreptii adormiti. Pe de alta parte, sambata e deschisa spre duminica, ziua Invierii Mantuitorului Hristos.

Mosii de iarna marcheaza inceputul sambetelor mortilor, in numar de sapte, care se vor incheia sugestiv cu Sambata lui Lazar, inainte de Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor.

 Sambata de Pasti, a opta la numaratoare, este una aparte, caci Mantuitorul Insusi a murit cu trupul, urmand sa invieze a treia zi, spre rascumpararea neamului omenesc din moartea pacatului stramosesc si spre viata vesnica. Biserica a randuit in an doua sambete mari, cand se fac pomeniri mai ales pentru mortii care au murit pe neasteptate: Mosii de iarna (sambata dinaintea Duminicii Infricosatoarei Judecati) si Mosii de vara (sambata dinaintea Pogorarii Duhului Sfant). De asemenea, pomeniri pentru cei adormiti se vor face in fiecare sambata din Postul Mare.

In unele zone, oamenii spun ca sufletele mortilor vin pe pamant, credinciosii dau de pomana mancare gatita. Cei trecuti in nefiinta vin in aceasta zi si se hranesc cu mireasma sau aburii fierturilor in asa fel incat sa le ajunga pentru un an intreg. Potrivit obiceiului, se da de pomana coliva, colaci, piftie, sarmale, placinta, fructe, vin, si lumanari aprinse. La mormintele rudelor este obligatoriu sa fie aprinse macar doua lumanari, care au rolul de a incalzi sufletele mortilor.

Batranii spun ca ziua Mosilor de iarna mai era cunoscuta si ca Mosii de piftii si sambata piftiilor. Este singura zi in care se mananca piftii sau racituri. Daca mai ramaneau, a doua zi erau aruncate, pentru a preveni astfel aparitia frigurilor in timpul verii.

In ziua de 22 februarie nu se lucreaza. Femeile care incalca aceasta porunca sunt pedepsite sa tremure precum piftia si sa li se intoarca pomana data. Aceasta zi mai trebuie respectata si pentru a te feri de nebunie.

hristos saptamana patimilor postul mare 22 februarie femeile
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1237 (s) | 34 queries | Mysql time :0.039532 (s)