Te-ai intrebat pana acum ce beneficii au maslinele asupra corpului? Iata cateva dintre cele mai bun motive pentru care ar trebui sa le consumi zilnic.
Mentin sanatatea inimii
Atat maslinele verzi, cat si cele negre contin cantitati mari de acizi grasi mononesaturasi, care scad tensiunea arteriala si nivelul colesterolului rau (LDL) din sange. Unul dintre cei mai importanti acizi grasi care se gasesc in compozitia maslinelor este acidul oleioc. Acesta previne oxidarea colesterolului LDL pe vasele de sange, scazand astfel riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.
Intaresc oasele
Multe studii arata ca maslinele contin micronutrimenti care au proprietati antiinflamatoare si antioxidante, care ajuta la prevenirea afectiunilor articulare precum osteoartrita. In plus, polifenolii din masline cresc nivelul osteocalcinei din corp, o proteina necesara mentinerii sanatatii oaselor si articulatiilor.
Imbunatatesc vederea
Un alt motiv pentru care este indicat sa consumi masline cat mai des se refera la sanatatea oculara. Acizii grasi Omega-3 din compozitia maslinelor protejeaza ochii de afectiuni oculare precum degenerescenta maculara si sindromul de ochi uscat. In plus, substantele din masline ajuta si la drenarea fluidelor de la nivelul ochilor, scazand riscul cresterii tensiunii intraoculare si, implicit, a aparitiei glaucomului. Datorita vitaminei A pe care o contin din plin, masline imbunatatesc si vederea nocturna, scazand riscul aparitiei cataractei.
Asigura buna functionare a sistemului digestiv
Maslinele sunt o excelenta sursa de fibre dietetice. O cana cu masline ofera aproximativ 20% din necesarul zilnic de fibre. Printr-un consum constant de masline, iti mentii buna functionare a sistemului digestiv, intrucat peristaltismul intestinal este imbunatatit, iar apetitul pentru alimente bogate in grasimi si zaharuri este scazut.
Previn aparitia cancerului
Un studiu realizat in Barcelona arata ca in masline se gaseste in cantitati mari acid maslinic, un compus care combate celulele canceroase. Maslinele contin, de asemenea, un compus cunoscut sub numele de triterpenoid, care ajuta la distrugerea celulelor canceroase de la nivelul stomacului, sanilor si prostatei. Pe de alta parte, vitamina E din masline neutralizeaza radicalii liberi prevenind deteriorarea ADN-ului.
sursa: clickpentrufemei.ro