vineri, 19 aprilie, 2024

Mugur Isărescu: ‘Principalele obstacole în calea dezvoltării agriculturii sunt de natură structurală şi rezolvarea lor trenează de circa 30 de ani’

Distribuie:

Publicat:

România va trebui să valorifice mult mai bine avantajele competitive pe care le deţine pentru dezvoltarea agriculturii şi asigurarea independenţei alimentare a ţării, în condiţiile în care principalele obstacole sunt de natură structurală şi rezolvarea lor trenează de peste 30 de ani, susţine guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

"În noul context geopolitic dezvoltarea agriculturii şi asigurarea independenţei alimentare a ţării capătă noi valenţe devenind o componentă a securităţii naţionale, dar pentru aceasta România va trebui să valorifice mult mai bine avantajele competitive pe care le deţine. În ultimii ani, o serie de bănci comerciale şi-au îndreptat atenţia către finanţarea agriculturii, dar ca în orice alt domeniu, băncile trebuie să fie mai întâi convinse de bonitatea potenţialului client. Este de la sine înţeles că fără un istoric sau fără perfomanţe sau fără o anumită anvergură a clientului, acesta va avea dificultăţi în a atrage finanţare. Dar oricât de deficitară ar fi finanţarea activităţilor agricole, nu acesta este principalul obstacol în calea dezvoltării acestei ramuri. Principalele obstacole sunt de natură structurală şi rezolvarea lor trenează de circa 30 de ani", a subliniat marţi Mugur Isărescu, într-un mesaj citit de economistul şef al BNR, Valentin Lazea, la Conferinţa Naţională dedicată Programului "Tineri Lideri pentru Agricultură", relatează Agerpres.ro.

În opinia sa, o primă problemă structurală o constituie fărâmiţarea excesivă a proprietăţii agricole şi lipsa consolidării, fie prin absorbţie, fie prin asociere. "Micii producători sunt încă reticenţi confundând asocierea cu cooperaţia din vremurile comuniste, dar nu realizează că individual pot discuta de pe picior de egalitate cu furnizorii de seminţe şi îngrăşăminte, cu firme de transport şi depozitare, cu marile lanţuri de magazine. Vă revine dumneavoastră, tinerilor leaderi din agricultură, să schimbaţi această mentalitate", a transmis guvernatorul BNR.

Continuarea pe stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img