joi, 25 aprilie, 2024

Mugur Isarescu face praf Guvernul Ludovic Orban: ‘Un deficit suplimentar de peste 1%, in numai o luna si jumatate, nu am prea mai vazut’

Distribuie:

Publicat:

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat miercuri că nu prea a mai văzut crearea unui deficit bugetar suplimentar de peste 1% din PIB în numai o lună și jumătate. Isărescu a precizat că banca națională este preocupată de situația fiscal-bugetară, care reprezintă nucleul de probleme.

"Suntem preocupați de situația fiscal-bugetară, credem că aici e nucleul de probleme căruia trebuie sa-i facă față BNR si sa spunem țara, economia, pentru a se ajunge la o stabilitate macroeconomică sustenabilă, dar cum am mai spus repet și acum. Sunt multe probleme și sprijinim abordarea Guvernului pas cu pas. Sprijinim această abordare. Mai întâi a trebuit să se clarifice situația bugetară pentru sfârșit de an și înțeleg ca s-a clarificat în mare măsură, am avut un deficit bugetar mult mai mare decât limita de 3%, apoi acel surplus de deficit, surplus nu în sens pozitiv, a trebuit să fie finanțat în două luni de zile și iată ca s-a atins acest obiectiv. Am conlucrat cu Guvernul pentru acest obiectiv și această conlucrare a însemnat ca nu a explodat nici cursul, nici dobânzile. Eu am trăit multe perioade de sfârșit de an în perioada în care am ocupat această funcție și pot să spun că un deficit suplimentar de peste 1 și ceva la sută în numai o lună și jumătate nu am prea văzut", a declarat miercuri Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României.

Isărescu a spus că deficitul mai mare este o aducere la realitate și o evitare a amânării de plați.

"BNR și eu personal am fost împotriva amânării obligațiilor bugetare numai cu scopul de a atinge obiectivul de 3%. Asemenea amânări creează arierate în lanț. Ele sunt cauzate de asemenea de faptul ca bugetul nu încasează cât e programat. Dar aici e un cerc vicios, cineva trebuie să spargă, să facă primul pas. Deci faptul că s-au plătit obligațiile bugetare credem că este un lucru pozitiv", a afirmat guvernatorul.

Isărescu a reiterat că banca națională nu consideră că o corecție brutală, bruscă, a deficitului, este suportabilă de către economie în acest an.

"Suntem pentru o corecție fiscală, bugetară, sustenabilă, tolerată de către economie și care să nu împingă economia și țara către o încetinire mai accentuată a creșterii economice și eventual spre o recesiune. Suntem foarte prudenți în a sugera cel puțin o majorare de impozite în acest an. Cu greu, eu personal, dar aici bineînțeles este politica Guvernului. Văd că o asemenea majorare ar putea chiar accentua deficitul. Ieșirea dintr-o politică fiscală pro-ciclică pronunțată în ultimii 3 ani este foarte grea. Este o sarcină extrem de dificilă și scuzați comparația, dar unul care apasă foarte tare pe accelerație nu cred că este indicat să apese foarte tare pe frână decât dacă vrea să zboare prin parbriz", a precizat Mugur Isărescu.

În ședința de politică monetară de miercuri, Consiliul de administrație al BNR a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an, concomitent cu păstrarea controlului strict asupra lichidității de pe piața monetară; totodată, a decis menținerea la 1,50 la sută pe an a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit și la 3,50 la sută pe an a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard). De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img