joi, 28 martie, 2024

Muraturile – sursa de sanatate

Distribuie:

Publicat:

Aproape ca nu exista gospodarie sa nu se gaseasca toamna un butoi de varza pusa la murat pentru iarna. Ei bine, nu multi sunt cei care stiu ca oamenii de stiinta si doctorii din întreaga lume au descoperit, de o buna bucata de vreme legatura dintre alimentele fermentate si sanatatea noastra! În multe tari din Asia, de exemplu, longevitatea oamenilor se pune si pe seama aportului de produse care trec prin procesul de fermentare, pe care medicii nutritionisti le considera adevarate minuni pentru sanatatea noastra!

Cresc speranta de viata

„Numeroase studii au aratat ca un aport consistent de alimente fermentate ajuta foarte mult la sanatatea noastra. Ba chiar exista studii elaborate care ar arata faptul ca aceste produse ar lupta si cu multe forme de cancer. De asemenea, exista studii care arata ca populatii din diferite regiuni ale lumii, ce se alimenteaza cu mancare fermentata, ar avea o speranta de viata mai mare decat a populatiilor care nu recurg la acest proces de fermentare a alimentelor.

Dezovolta bacteriile „prietenoase”, excelente pentru digestie
Prin fermentare, aceste alimente dezvolta asa-numitele „bacterii prietenoase”, care odata ajunse în intestine, ne ajuta foarte mult, în special la digestie. Iaurturile si derivatele din lapte pe care le fementam îi ajuta foarte mult si pe cei care au intoleranta la lactoza. Adica, cei care nu pot consuma lapte, pot manca iaurt, pentru ca prin fermentare se distruge o buna parte din lactoza!

8 trucuri pentru muraturi perfecte

Întaresc si aparatul cardiovascular
Un alt beneficiu foarte important al acestor produse din lapte este acela ca au un aport mai mare de calciu decat laptele si sunt mult mai usor de digerat, tocmai prin faptul ca dezvolta acele bacterii prietenoase si transforma produsele în adevarate „medicamente” probiotice.

Acestea stimuleaza popularea intestinelor noastre cu bacteriile bune, care ne ajuta sa avem un sistem digestiv sanator si, implicit, un sistem imunitar întarit, dar si o functionare mai buna a aparatului cardiovascular. Bineînteles, ca în cazul multor alimente, abuzul „se pedepseste” si un consum exagerat de varza murata sau de iaurt ne poate crea probleme de aciditate sau ne poate da peste cap flora intestinala si functionarea normala a aparatului digestiv.

Vitaminele se pastreaza si prin conservare

Mai mult, alimentele fermentate contribuie la absorbtia nutrientilor din celelalte alimente pe care le consumam si adauga propriile beneficii, precum Vitamina B, îndeosebi Vitamina B12, acizi grasi omega-3, enzime si acid lactic. În plus, permit pastrarea pe perioade mai lungi a alimentelor, fara pierderea proprietatilor acestora.

Prin fermentatie se elimina acidul folic care exista în cereale, fasole, mazare, seminte, nuci si alune. Reducerea nivelului de acid folic usureaza absorbtia de minerale, astfel ca si tranzitul intestinal se face mai rapid.

sursa:doctorulzilei.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img