joi, 28 martie, 2024

Mutare importantă pe piața media. Ministrul Culturii vrea ca marii operatori de cablu care dețin și posturi TV să poată fi obligați să renunțe la una din ele

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Culturii Lucian Romaşcanu, senator PSD, a propus, printr-un amendament la un proiect de modificare a Legii audiovizualului iniţiat de Guvernul Cîţu, ca operatorii de cablu care deţin putere semnificativă pe pieţe aflate în strânsă legătură, consolidându-şi astfel puterea de piaţă, să poată fi obligaţi prin decizie a CNA să opteze pentru păstrarea activităţii doar pe una dintre pieţe. Scopul iniţial al proiectului a fost armonizarea legislaţiei româneşti cu o directivă europeană în domeniul audivizual.

În afara amendamentului prin care CNA poate cere operatorilor de cablu care deţin putere semnificativă pe pieţe aflate în strânsă legătură, consolidându-şi astfel puterea de piaţă, să opteze pentru una dintre pieţe, senatorul PSD Lucian Romaşcanu a propus şi ca la depăşirea cotei de concentrare a proprietăţii de către un distribuitor de servicii de programe, CNA să ia măsuri de impunere a retransmiterii gratuite a tuturor serviciilor de programe nou lansate sau care nu se regăsesc în lista must carry, pentru o perioadă de cel puţin 12 luni".

Lucian Romaşcanu şi-a argumentat acest ultim amendament afirmând că soluţia este necesară pentru preîntâmpinarea abuzului de poziţie dominantă al unui operator economic care ar putea folosi poziţia preponderentă pe care o deţine pe una dintre pieţe pentru a perturba activitatea pe cealaltă piaţă.

"Este necesară implicarea CNA pentru a evita apariţia unei situaţii de abuz de poziţie dominantă în piaţa audiovizuală. Consiliul Concurenţei nu analizează implicaţiile pe care le are poziţia dominantă a unui operator într-o piaţă conexă (e.g. piaţa serviciilor de programe tv) aceleia principale (e.g. piaţa de distribuţie a serviciilor de programe tv) pe care activează respectivul operator", susţine el.

Recent, Valentin Jucan, membru CNA propus de Guvern, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de posibilitatea cabliştilor de a plasa posturile TV în pachete după criterii proprii, altele decît cel prevăzut de lege, respectiv tematica.

Continuarea pe stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img