News Flash:

Mutare importantă pe piața media. Ministrul Culturii vrea ca marii operatori de cablu care dețin și posturi TV să poată fi obligați să renunțe la una din ele

23 Mai 2022
414 Vizualizari | 0 Comentarii
media 162128340240811600

Ministrul Culturii Lucian Romaşcanu, senator PSD, a propus, printr-un amendament la un proiect de modificare a Legii audiovizualului iniţiat de Guvernul Cîţu, ca operatorii de cablu care deţin putere semnificativă pe pieţe aflate în strânsă legătură, consolidându-şi astfel puterea de piaţă, să poată fi obligaţi prin decizie a CNA să opteze pentru păstrarea activităţii doar pe una dintre pieţe. Scopul iniţial al proiectului a fost armonizarea legislaţiei româneşti cu o directivă europeană în domeniul audivizual.

În afara amendamentului prin care CNA poate cere operatorilor de cablu care deţin putere semnificativă pe pieţe aflate în strânsă legătură, consolidându-şi astfel puterea de piaţă, să opteze pentru una dintre pieţe, senatorul PSD Lucian Romaşcanu a propus şi ca la depăşirea cotei de concentrare a proprietăţii de către un distribuitor de servicii de programe, CNA să ia măsuri de impunere a retransmiterii gratuite a tuturor serviciilor de programe nou lansate sau care nu se regăsesc în lista must carry, pentru o perioadă de cel puţin 12 luni".

Lucian Romaşcanu şi-a argumentat acest ultim amendament afirmând că soluţia este necesară pentru preîntâmpinarea abuzului de poziţie dominantă al unui operator economic care ar putea folosi poziţia preponderentă pe care o deţine pe una dintre pieţe pentru a perturba activitatea pe cealaltă piaţă.

"Este necesară implicarea CNA pentru a evita apariţia unei situaţii de abuz de poziţie dominantă în piaţa audiovizuală. Consiliul Concurenţei nu analizează implicaţiile pe care le are poziţia dominantă a unui operator într-o piaţă conexă (e.g. piaţa serviciilor de programe tv) aceleia principale (e.g. piaţa de distribuţie a serviciilor de programe tv) pe care activează respectivul operator", susţine el.

Recent, Valentin Jucan, membru CNA propus de Guvern, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de posibilitatea cabliştilor de a plasa posturile TV în pachete după criterii proprii, altele decît cel prevăzut de lege, respectiv tematica.

Continuarea pe stiripesurse.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1087 (s) | 34 queries | Mysql time :0.040372 (s)