joi, 28 martie, 2024

Muzeul etnologic din Berlin a returnat Noii Zeelande doua capete mumificate ale unor indigeni maori

Distribuie:

Publicat:

Muzeul etnologic din Berlin a returnat Noii Zeelande două capete mumificate ale unor indigeni maori, marcând evenimentul printr-o ceremonie şi rugăciuni organizate luni în capitala Germaniei, informează DPA, potrivit Agerpres.

Demersul reprezintă un ''semnal de reconciliere pentru societăţile afectate de colonialism'', a declarat într-un comunicat Monika Gruetters, comisar federal pentru cultură şi media.

Capete tatuate de bărbaţi maori, cunoscute sub denumirea de Toi moko, au fost obiecte de colecţie în secolul al XIX-lea.

Cererea era atât de mare în Europa încât sclavi şi prizonieri de război erau tatuaţi, iar apoi ucişi astfel încât să le poată fi vândute capetele.

Muzeul din Berlin, unul dintre cele mai mari de acest fel din lume, a primit drept sarcină încă din 2003 să returneze rămăşiţele maori Noii Zeelande.

''Învăţăm în mod constant lucruri noi din cercetările noastre asupra provenienţei, dar şi din schimburi de acest fel'', a spus Hermann Parzinger, directorul organismului cultural care conduce muzeul.

''Şi vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a continua pe acest drum în scopul reparării nedreptăţilor istorice'', a sbliniat Parzinger.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img