News Flash:

Muzeul Yasser Arafat din Ramallah a retras mai multe caricaturi cu fostul lider palestinian în urma criticilor

26 Ianuarie 2022
235 Vizualizari | 0 Comentarii
media 164313324436995400

Muzeul Yasser Arafat din Ramallah a anunţat marţi că a retras mai multe caricaturi înfăţişându-l pe fostul lider palestinian, în urma unui val de proteste faţă de modul lipsit de respect în care acestea îl portretizează, informează AFP.

O expoziţie reunind 35 de caricaturi înfăţişându-l pe fostul lider al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), care a murit în 2004, a fost deschisă duminică în prezenţa premierului Mohammad Shtayyeh la Ramallah, în Cisiordania ocupată.

Însă desenele - portrete care exagerează trăsăturile faciale ale lui Arafat, realizate de artişti din întreaga lume - au stârnit imediat agitaţie, potrivit Agerpres.ro.

O campanie online a fost lansată împotriva expoziţiei, susţinând că desenele batjocoresc moştenirea fondatorului mişcării Fatah, principala componentă a OEP.

Zeci de persoane au postat pe Twitter fotografii înfăţişându-l pe Arafat alături de cuvintele "Acesta este simbolul pe care îl cunoaştem", în timp ce militanţii Fatah au cerut o anchetă privind expoziţia de caricaturi.

Muzeul a subliniat într-un comunicat că desenele prezente în expoziţie reprezintă doar opiniile artiştilor expozanţi.

"Desenele expuse, deşi unele dintre ele sunt oarecum controversate, reprezintă punctul de vedere al autorilor în ceea ce priveşte sprijinul lor pentru cauza palestiniană şi pentru regretatul preşedinte Yasser Arafat", se arată în textul publicat luni seară.

Un purtător de cuvânt al muzeului a confirmat marţi retragerea caricaturilor.

Printre personalităţile palestiniene care au condamnat expoziţia se numără fostul ministru al culturii Ihab Bseiso, care a calificat-o drept "absurdă".

Muzeul este administrat de Fundaţia Yasser Arafat, înfiinţată în 2007 şi condusă timp de mai mulţi ani de nepotul lui Arafat, Nasser al-Kidwa.

El a avertizat săptămâna aceasta pe reţelele de socializare că moştenirea unchiului său este atacată de cei aflaţi azi la conducerea muzeului.

"Am spus anterior că Fundaţia Yasser Arafat, precum şi muzeul au fost deturnate şi confiscate cu forţa (...) încălcând complet legile şi regulamentele fundaţiei", a scris el.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1384 (s) | 23 queries | Mysql time :0.037343 (s)