marți, 16 aprilie, 2024

În timp ce România a decis să le închidă, Germania ia măsuri urgente: Anunță că va utiliza mai mult centralele pe cărbune pentru electricitate

Distribuie:

Publicat:

România a decis să închidă, până în 2030, termocentralele, în timp ce țările cu economii puternice decid să de bazeze pe ele, în noul context mondial. Confruntată cu scăderea livrărilor de gaze ruseşti, Germania a luat o serie de măsuri de urgenţă pentru a-şi asigura aprovizionarea. Printre aceste măsuri se numără utilizarea sporită a centralelor pe cărbune pentru a genera energie electrică, a anunţat duminică guvernul, informează lalibre.be.

"Pentru a reduce consumul de gaz, trebuie folosit mai puţin gaz pentru a genera electricitate. În schimb, centralele pe cărbune vor trebui folosite mai mult", a spus ministerul Economiei într-un comunicat.

"Consumul de gaze trebuie să continue să scadă şi mai mult gaz trebuie să aterizeze în depozitele cu riscul de a fi cu adevărat strâns pentru iarnă”, adaugă ministrul Economiei, Robert Habeck, într-un document obţinut de agenţia de presa germană DPA.

''Trebuie să fim sinceri, acest lucru înseamnă mai multe centrale electrice pe cărbune pentru o perioadă de tranziţie. Este amar, dar în această situaţie este necesar să reducem consumul de gaze'', a declarat ministrul, membru ecologist al coaliţiei guvernamentale de centru-stânga din Germania.

La începutul actualei legislaturi, guvernul de coaliţie format din social-democraţi, verzi şi liberali a urmărit să accelereze calendarul pentru eliminarea planificată a cărbunelui până în 2038, dar a anticipat încă din luna mai că ar putea fi necesară prelungirea perioadei de activitate în faţa crizei energetice.

Pachetul de măsuri anunţat duminică include, de asemenea, un sistem de "licitaţie" pentru vânzarea gazelor utilizate în industrie, care, potrivit Berlinului, va contribui la reducerea consumului în acest sector puternic al ţării. De asemenea, mecanismul va compensa companiile care pun gazul la dispoziţia pieţei în situaţii de penurie.

Noi credite de la banca de stat KfW ar trebui, de asemenea, să fie rezervate pentru a asigura umplerea rezervelor de gaz ale ţării, aflate în prezent la 56%.

Continuarea pe stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img