vineri, 29 martie, 2024

Nas înfundat: Când nu e vorba despre răceală – Afecțiunile pe care le poate indica

Distribuie:

Publicat:

Nasul înfundat sau congestia nazală reprezintă adeseori un simptom al unei alte probleme de sănătate, cum ar fi, de exemplu, o infecție a sinusurilor, dar și o răceală obișnuită. Acest simptom se manifestă prin îngreunarea respirației la nivelul foselor nazale, fie totală, fie parțială. Congestia nazală poate fi cauzată de orice irită sau inflamează țesuturile nazale.

Cauze nas înfundat

Infecțiile – cum ar fi răceala, gripa, sinuzita și chiar infecția cu SARS-Cov-2 – însă și alergiile sunt cauze frecvente ale congestiei nazale și ale nasului care curge.

Uneori, un nas congestionat și care curge poate fi cauzat de iritanți precum fumul de tutun, poluanții din aer în orașele aglomerate, cu trafic intens și fumul de evacuare de la mașini.

Există însă situația în care din cauza aerului uscat și unei predispoziții particulare unii oameni fie cu rinită non-alergică ( vasomotorie) sau afecțiuni autoimune (boala Hashimoto, sindrom Sjorgen etc.) să sufere de uscarea exagerată a mucoasei nazale. Unii dintre aceștia pot deveni dependenți de anumite picături de nas, însă soluția corectă este umidificarea susținută a aerului din încăperi, mai ales iarna și folosirea substanțelor saline în aplicații topice intranazale, potrivit doc.ro.

În infecția COVID-19 congestia poate apărea la un procent mic de oameni. Raportul CDC a constatat că doar 4,8% dintre pacienți au prezentat congestie nazală ca semn sau simptom al unei infecții cu SARS-CoV-2. Acest număr este mult mai mic decât procentele de pacienți care au raportat simptome mai frecvente, cum ar fi febră (87,9%), tuse uscată (67,7%) și oboseală (38,1%).

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img