vineri, 29 martie, 2024

NASTEREA MAICII DOMNULUI sau SFANTA MARIA MICA. Ce NU ai voie sa faci in ACEASTA ZI

Distribuie:

Publicat:

In data de 8 septembrie are loc una dintre cele mai mari sarbatori din calendarul crestin-ortodox, Nasterea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mica.

Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea in Biserica (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) si Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sarbatori crestine inchinate Sfintei Fecioare Maria, Nascatoarea de Dumnezeu. Acestea sunt zile speciale pentru credinciosi, inconjurate de superstitii dintre cele mai ciudate.

Astfel, se spune ca nu e voie sa se aprinda focul in casa in preajma acestei sarbatori, oricat ar fi de frig, fiindca aduce ghinion si boala

In aceasta zi, femeile care nu pot avea copii trebuie sa se roage pentru dezlegarea pantecelor si se spune ca vor primi pruncul dorit. Si pentru ca Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor, femeile insarcinate se pot ruga pentru o nastere usoara si un copil sanatos. De asemenea, se mai spune ca in fiecare casa trebuie sa fie cate o candela aprinsa pentru alungarea spiritelor rele si pentru preamarirea Nasterii Fecioarei Maria.

In acelasi timp, pe 8 septembrie, barbatii nu au voie sa mestereasca sau sa faca treaba prin gospodarie, iar femeile nu au voie sa coasa si sa spele rufe pentru a nu atrage raul asupra lor si a familiilor lor. Ziua de dinaintea sarbatorii si ziua de dupa aduc ghinion celor care lucreaza – barbatii se vor lovi, iar femeilor li se va arde mancarea. In unele zone exista chiar superstitia conform careia daca gatesti inainte sau dupa Sfanta Maria Mica, ti se varsa oala cu mancare si ii arde pe copii.

De asemenea, in cultura populara se mai spune ca aceia care nu si-au adunat plante medicinale nu trebuie sa mai faca acest lucru pentru ca acestea isi pierd puterea tamaduitoare daca sunt culese dupa Sfanta Maria Mica. De Sfanta Maria Mica se impart struguri si prune de sufletul mortilor, pentru ca acestora sa li se ierte pacatele si sa primeasca si ei din roadele toamnei pe lumea cealalta.

Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea in biserica (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) si Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sarbatori crestine inchinate Sfintei Fecioare Maria, Nascatoarea de Dumnezeu.

Nasterea Maicii Domnului, praznuita pe 8 septembrie, este prima mare sarbatoare din cursul anului bisericesc, care a inceput la 1 septembrie. Sfanta Scriptura nu relateaza despre acest eveniment, insa scrierile apocrife ofera foarte multe amanunte despre originea si copilaria Fecioarei Maria. Cea mai importanta sursa in acest sens o reprezinta Protoevanghelia lui Iacov, o lucrare iudeo-crestina din secolul al II-lea. Fragmentul referitor la Fecioara Maria a fost scris in jurul anului 140. Desi nu este considerata o scriere canonica, informatiile oferite pot fi considerate veridice, cu rezervele de rigoare.

Tatal Fecioarei Maria, Ioachim, era un urmas al regelui David, iar mama, Ana, era fiica preotului Matthan, descendenta din familia preoteasca a lui Aaron, implinindu-se prin aceasta proorocia ca Mesia va avea o dubla descendenta: imparateasca si preoteasca.

Pentru ca nu aveau copii, Ioachim si Ana au inceput sa fie ironizati si batjocoriti de oameni. Lipsa copiilor era considerata un blestem din partea lui Dumnezeu. Si totusi, Ioachim si Ana nu s-au razvratit impotriva lui Dumnezeu, nici nu au renuntat la viata lor virtuoasa, rugandu-se in continuare cu lacrimi si nadajduind in bunatatea lui Dumnezeu. Traditia spune ca in al cincizecilea an al casatoriei lor, Marele Preot de la Templu a refuzat in public jertfa lor, numindu-i blestemati.

Intristati, cei doi parinti s-au indreptat spre casa lor din Seforis si au hotarat sa se retraga fiecare pentru post si rugaciune. Ioachim a zis catre sotia sa Ana: “Pe mine nu ma indeamna inima sa mai intru in casa mea, caci noi suntem urgisiti de Dumnezeu. Iata, eu ma duc la munte si acolo voi posti si ma voi ruga lui Dumnezeu, doar se va milostivi si ne va da noua un copil”. Ana a inceput sa se roage lui Dumnezeu cu durere si cu multe lacrimi, zicand: “Doamne, Atottiitorule, Cela ce numai cu cuvantul ai facut cerul si pamantul si toate cate se vad; Cela ce ai zis fapturilor Tale sa traiasca si sa se inmulteasca; Cela ce ai binecuvantat pe Sarra, femeia lui Avraam si a nascut pe Isaac la batranete si ai daruit Anei fiu, de a nascut pe Samuel proorocul, da-mi si mie roada pantecelui meu si nu lasa sa fiu de ocara intre oameni, ca de voi naste fiu sau fiica, il voi inchina Tie cu toata inima si-l voi da sa slujeasca in biserica slavei Tale”.

Ingerul Gavriil s-a aratat fiecaruia, spunandu-le ca rugaciunea lor nu a fost trecuta cu vederea si ca Dumnezeu le va trimite binecuvantarea Sa. Tot el le-a vestit ca acest prunc se va umple de Duh Sfant din pantecele mamei sale si ca va fi un vas ales lui Dumnezeu.

Multe manastiri si lacasuri de cult din tara isi sarbatoresc hramul de sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului. Trei manastiri din imprejurimile Bucurestiului isi vor praznui hramul: Manastirea Samurcasesti din comuna Ciorogarla, Manastirea Pissiota din comuna Poenarii Burchii si Manastirea Christiana, care pastreaza ca al treilea hram acest praznic.

Una dintre cele mai vechi biserici din Bucuresti, care se afla pe strada Trei Scaune, are si ea ca hram Nasterea Maicii Domnului. Si Biserica Zlatari, din Protopopiatul III Capitala, isi serbeaza hramul. In Arhiepiscopia Bucurestilor este sarbatoare si in parohia “Nasterea Maicii Domnului” din cartierul Drumul Taberei, parohia “Nasterea Maicii Domnului” si “Invierea Dreptului Lazar”.

In sudul Moldovei, in Episcopia Dunarii de Jos, sambata va fi hramul Manastirii Cudalbi (Gologanu), din judetul Galati. In Arhiepiscopia Iasilor isi praznuiesc hramul 82 de parohii si cinci manastiri – Hadambu, Sihastria, Vorona, Tazlau si Dumbravele. In Iasi, cea mai cunoscuta biserica inchinata Nasterii Maicii Domnului este Biserica Talpari. De asemenea, foarte multe biserici au ca al doilea hram “Nasterea Maicii Domnului”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img