sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Nasterea prematura: Ce sanse are un bebelus nascut la 1 kilogram?

Distribuie:

Publicat:

Nașterea prematură este unul dintre cele mai dificile momente atât pentru medici, cât și pentru părinți. Află care este povestea lui Vlăduț, născut la 1 kilogram.

Nașterea prematură este unul dintre cele mai dificile momente atât pentru medici, cât și pentru părinți. Una dintre cauzele prematurității este restricția de creștere, adică plancenta nu mai funcționează astfel încât bebelușul să primească oxigenul și hrana de care are nevoie pentru a creștere. În această situație se impune nașterea, care, intervenită înainte de 32 de săptămâni, vine cu riscurile sale. Este și cazul lui Vlăduț, un bebeluș născut la 31 de săptămâni și 1 kilogram greutate.

Povestea lui Vlăduț, născut prematur

Vlăduț a venit pe lume la începutul lunii decembrie. Cu 9 săptămâni mai devreme decât ar fi trebuit. Cântărea puţin peste un kilogram şi va avea nevoie de câteva săptămâni de îngrijire la terapie intensivă, însă medicii speră că va pleca cu bine acasă.

Am cunoscut-o pe mama lui când era însărcinată în 26 de săptămâni, şi medicul care îi urmărea sarcina a observat că bebeluşul este mai mic decât ar fi normal pentru această vârstă. Din păcate, acest diagnostic s-a confirmat – era vorba de o restricţie de creştere de cauză placentară, adică placenta nu mai funcţiona corespunzător pentru a-i asigura bebeluşului nevoile de oxigen şi nutrienţi. În fiecare săptămână primesc pentru a doua opinie şi monitorizare astfel de cazuri de restricţie de creştere, însă în peste 10 ani de experienţă am întâlnit în jur de 30 de situaţii în care această boală apare atât de devreme şi impune naşterea înainte de 32 de săptămâni de sarcină, cu toate riscurile şi complicaţiile aferente, a explicat cazul lui Vlăduț dr Simona Duță, medic primar în obstetrică−ginecologie și doctor în științe medicale.

continuarea pe csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img