vineri, 29 martie, 2024

NATO ar stationa permanent o flota in ROMANIA

Distribuie:

Publicat:

Romania ar putea avea in permanenta o flota NATO in Marea Neagra. Acesta este un proiect al Ministerului Apararii care, urmeaza sa fie dicutat cu sefi din NATO la summitul de anul viitor. Pana atunci, Romania a decis sa participe la un peste 400 de exercitii militare complexe.

Navele care ar putea face parte din flota pe care tara noastra si-o doreste in apele din Marea Neagra, sunt nave de lupta din Germania, Italia, Turcia sau Statele Unite.

„Sunt foarte rapizi. Pot produce efecte puternice de pe mare, pe uscat”, a explicat generalul Hans Van Griensven, comandant Grupare Navala, potrivit digi24.ro.

Proiectul Ministerului Apararii vine dupa ce rusii au intarit, la randul lor, flota militara din Crimeea. Noua grupare maritima ar apartine NATO si ar putea fi similara celor patru deja existente, dar care nu stationeaza permanent in apele teritoriale ale aliantei.

Misiunea pe care ar avea-o flota in Marea Neagra este de antrenament si de supraveghere in apele internationale.

„11 tari diferite, capabilitati a 11 nave de lupta diferite colaboreaza pentru a mentine apele teritoriale sigure”, a declarat comandantul Bergen Henegowen.

Momentan, propunerea Ministerului Apararii este analizata de reprezentantii Guvernului, printre care, premierul Dacian Ciolos si ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc.

Anul trecut, Romania a cerut si prezenta permanenta a trupelor americane pe teritoriul tarii. Aprobarea ar fi fost insa o provocare la adresa Rusiei, asa ca proiectul a fost amanat. In schimb, soldati ai tarilor membre NATO au fost prezenti non-stop in tara noastra prin intermediul exercitiilor militare. Anul acesta numarul lor creste semnificativ.

„In anul 2016 vor fi mai multe exercitii decat anul trecut, daca ma refer numai la cele majore, nu la orice forma de instruire conventionala. Vorbim de peste 400 de exercitii dintre care peste 100 de exercitii multinationale”, a precizat ministrul Apararii Nationale.

Peste 5.000 de militari romani si straini, vor efectua exercitii comune in Romania. Printre cele mai importante, cele care asigura o prezenta continua a trupelor straine in tara noastra, sunt Dacian Thunder sau Black Sea Rotation Force. Cel din urma exercitiu se desfasoara prin rotatie pe teritoriul intregii tari.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img