miercuri, 24 aprilie, 2024

NEAGOE BASARAB, 500 DE ANI DE LA TRECEREA LA CELE VEŞNICE

Distribuie:

Publicat:

Romfilatelia introduce în circulaţie, joi, 5 august 2021, emisiunea de mărci poştale Neagoe Basarab, 500 de ani de la trecerea la cele veşnice.

Neagoe Basarab (1482-1521) pare a se fi născut ca urmare a relaţiei mamei sale, Neaga, cu Basarab al IV-lea cel Tânăr, supranumit Ţepeluş. În urma căsătoriei mamei cu Pârvu Craiovescu, este adoptat de acesta şi, în consecinţă, primeşte o educaţie deosebită, stăpânind greaca, slavona şi latina.

De foarte tânăr ajunge să ocupe locuri importante la curtea domnească – mare postelnic, mare comis. În timpul domniei lui Mihnea Vodă (cel Rău) conduce corpul de armată al celor răzvrătiţi care îl îndepărtează pe acesta de pe tron (1510). Urmaşul la tron, Vlad cel Tânăr sau Vlăduţ (1510-1512), este şi el învins de trupele lui Neagoe şi decapitat (1512).

Tronul ţării, pentru următorii zece ani, este ocupat de Neagoe, care, spre a se legitima, îşi ia numele de Basarab, nume la care ar fi avut dreptul prin naştere.

Domnia lui Neagoe Basarab (1512-1521) a fost una de durată medie, dar cu efecte spectaculoase. A construit mai multe biserici, dar cea mai importantă rămâne cea de la Curtea de Argeş. Este o capodoperă, pe seama căreia s-a născut celebra baladă a meşterului Manole, în care Neagoe devine Negru Vodă, ctitorul nemulţumit de întârzierea lucrării. Se pare că voievodul era mândru de ctitoria sa, pentru că a ţinut să fie înmormântat acolo.

Pe lângă frumoasa mănăstire pe care a ctitorit-o, trebuie să adăugăm şi o scriere: Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie. Scrise în limba slavonă, limba liturgică a epocii şi, totodată, limba de cancelarie, a actelor oficiale, Învăţăturile rămân un martor important al unui timp şi al unui mod de a înţelege lumea la nivelul celui chemat să conducă locuitorii unui teritoriu. În mod aproape sincron, în Occident apărea o lucrare, aparţinând lui Niccolò Machiavelli, dedicată aceluiaşi subiect – Principele. Ca şi celebrul italian, Neagoe caută să stabilească locul şi menirea celui chemat să conducă ajutat de autoritatea tronului.

Emisiunea de mărci poştale este alcătuită dintr-un timbru şi o coliţă dantelată.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 9 lei este reprodus portretul lui Neagoe Basarab, aşa cum apare în pictura votivă de la Mănăstirea Curtea de Argeş, executată în secolul al XVI-lea de Dobromir. Cu prilejul restaurării întreprinse în secolul al XIX-lea, pictura a fost desprinsă de pe peretele bisericii şi, după un periplu de mai multe decenii prin diferite instituţii muzeale, a ajuns la Muzeul Naţional de Istorie a României, unde a fost supusă, în anii 2008 şi 2009, unui meticulos proces de restaurare.

Pe timbrul coliţei dantelate, cu valoarea nominală de 31,50 lei, este ilustrată o icoană reprezentându-l pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab, canonizat în anul 2009, iar în compoziţia grafică a coliţei emisiunii se regăseşte reproducerea picturii votive din biserica Mănăstirii Curtea de Argeş în care, alături de domnitor, apar Doamna Despina Miliţa şi cei şase copii ai lor (al treilea din stânga este fiul său Teodosie).

Romfilatelia mulţumeşte Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, Muzeului Naţional de Istorie a României şi domnului Silviu Angelescu pentru sprijinul acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

Emisiunea de mărci poştale "Neagoe Basarab, 500 de ani de la trecerea la cele veşnice" va fi disponibilă începând de joi, 5 august 2021, în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img