vineri, 26 aprilie, 2024

Neagu Djuvara despre mareşalul Ion Antonescu: Era un megaloman. Işi făcea planuri pentru momentul cand o să fie stăpan pe Romania

Distribuie:

Publicat:

Neagu Djuvara despre mareşalul Ion Antonescu. Neagu Djuvara vorbit despre mareşalul Ion Antonescu şi despre modul în care imaginea acestuia este percepută în conştiinţa colectivă.

Acesta descrie personalitatea mareşalului Antonescu în termeni duri. Totodată nuanţează ideea unui personaj istoric complex, capabil şi astăzi să stârnească reacţii aprinse.

Neagu Djuvara despre mareşalul Ion Antonescu

„Personal, nu i-am strâns mâna, nu l-am văzut decât de la distanţă, defilând în faţa lui, că ostaş.

Nu mi-a fost simpatic niciodată. Omul ăsta, în opinia publică destul de generală în România, reprezintă totuşi după 70-80 de ani (…) Arată ca un domn, un om dârz, un om absolut cinstit, un om patriot, adică i se văd numai imaginile de calitate.”, a spus Neagu Djuvara, într-un interviu pentru B1TV.

Prezentat de multe ori că patriot şi om de stat, figura a autorităţii, personalitatea lui Ion Antonescu este subiectul a numeroase controverse.

„Când analizezi ce a făcut, şi mai cu seamă cum s-au dat în vileag lucruri care ni s-au ascuns timp de 40-50 de ani…

Faptul că evreii din Basarabia s-au purtat urât cu romanii…pentru că romanii erau foarte antisemiţi. (…)

Dar asta nu-i un motiv … că dintr-o zi pe alta să expulzezi în 24 de ore 175.000 de oameni cu bătrâni, cu copii, să-i treci peste Nistru fără nicio pregătire.

Nemţii s-au purtat îngrozitor, dar măcar îi băgau în nişte cazărmi, în nişte hale, li se dădea o mâncare pe zi. Noi i-am trimis în deşert”, a continuat istoricul.

Dictatura lui Antonescu şi monarhia reprezentată de Mihai I

Făcând o comparaţie între cele două perioad,e Djuvara lansează un nou atac la adresa mareşalului. Acesta îl acuză de incorectitudine politică în ceea ce priveşte raportul dintre şeful armatei şi primul om în stat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img