joi, 28 martie, 2024

Negocieri intense pentru Brexit. Iohannis: S-au facut progrese, dar nu suficiente. Ce spune Tusk

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles, a transmis vineri ca negocierile pentru urmatoarea faza a Brexit-ului au fost intense si ca, desi s-au facut progrese, acestea nu sunt suficiente.
“Astazi, am avut o discutie in formatul UE27. Avem o echipa de negociere condusa de Michel Barnier care negociaza conditiile Brexitului. Initial, am lucrat in ideea ca vom gasi astazi o situatie care ne permite sa facem urmatorul pas. Negocierile au fost intense, s-au facut progrese, dar nu suficiente. Am constatat ca nu s-au facut suficiente progrese pentru a trece in faza urmatoare in relatia cu Marea Britanie, insa acest lucru nu trebuie sa creeze un pesimism deosebit. S-a negociat, s-au apropiat oarecum pozitiile, dar nu suficient pentru a merge mai departe, se va negocia in continuare si vom incerca sa ajungem in situatia de Ok pentru continuarea la urmatorul Consiliu, in decembrie”, a spus Iohannis.
Seful statului a precizat ca deja a fost depasit calendarul stabilit pentru Brexit.
“Calendarul nu se mai respecta e clar (…) Nu putem de dragul unei agende sa trecem peste puncte sensibile”, a precizat Iohannis.
Presedintele roman a declarat ca este optmist in legatura cu ceea ce va urma.
“Sunt un optimist, dar e clar ca fiecare cauta aici o poveste de succes. Nimeni nu incearca sa blocheze negocierile, sa le opreasca. Nu e o garantie ca pana in decembrie vom fi progresat indeajuns, dar credem ca e o idee buna sa le dam ceva timp suplimentar negociatorilor”, a punctat el.
Tot de la Bruxelle, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anuntat, vineri, ca liderii europeni au dat “unda verde” pregatirilor in vederea negocierii unui acord comercial care va reglementa relatiile cu Londra dupa Brexit.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img