joi, 28 martie, 2024

Neurochirurgul Radu Mircea Gorgan: Campania impotriva medicilor aduce la putere Sfanta Mediocritate

Distribuie:

Publicat:

Neurochirurgul Radu Mircea Gorgan a semnalat, intr-un interviu, riscurile campaniei impotriva medicilor, pe tema malpraxisului.

”Din cauza acestor acuzatii la adresa corpului medical, pe care le constatam mai ales in chirurgie, actele de bravura vor disparea, a spus profesorul Gorgan.  Nu se va mai progresa, pentru ca succesul nu este recompensat, in schimb, esecul este imediat sanctionat. Ca urmare, pacientului i se va face doar ceea ce se poate, doar ceea ce scrie in protocol, ca medicul sa fie acoperit. Strategia se numeste medicina defensiva si o vedem in actiune in occident. De exemplu, Marea Britanie a disparut din topul articolelor de neurochirurgie. Englezii sunt defensivi, nu mai experimenteaza, nu mai inoveaza in tehnicile chirurgicale. In schimb, China, unde nu exista conceptul de malpraxis, incepe sa domine in publicatiile de specialitate. Neurochirurgia chineza a ajuns la nivelul unor tari din occident si cred ca in cinci ani le va depasi.  In ceea ce ne priveste, ne paste o Sfanta Mediocritate. Medicina din Romania va deveni din ce in ce mai defensiva”.

Nu vom mai avea medici care fac minuni
”Nu vom mai vorbi, ca inainte de 1989, de medicii care fac minuni. Minunile se produc rar, la zece din o suta de cazuri. Merita sa-ti risti linistea si chiar libertatea pentru acea minune salvatoare, in conditiile in care esti gasit vinovat daca minunea nu reuseste? Oamenii considera, din start, ca doctorul e de vina, nu boala. Si ca, odata ajuns in spital, indiferent de genetica si de situatie, medicul trebuie sa te rezolve.

Cei pe care romanii ii considera mari chirurgi au ajuns mari pentru ca le-au reusit operatii fara sanse. Nimeni nu le-a reprosat ca in alte 80 la suta din cazuri nu au reusit. Acum, daca ai 2 la suta insucces, incep procesele”, a spus profesorul Radu Mircea Gorgan.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img