vineri, 29 martie, 2024

Nicaragua – Daniel Ortega susţine că opozanţii arestaţi sunt infractori şi agenţi ai SUA

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele nicaraguan Daniel Ortega a susţinut miercuri că cei 19 opozanţi arestaţi cu cinci luni înainte de alegerile prezidenţiale sunt "infractori" şi "agenţi" ai SUA care "vor să răstoarne guvernul", informează joi AFP, potrivit Agerpres.

Până în prezent 19 opozanţi au fost arestaţi sau plasaţi în arest supravegheat la domiciliu, pentru "incitare la ingerinţă străină" şi "susţinere faţă de sancţiunile" împotriva guvernului sandinist. Printre cei arestaţi sunt cinci candidaţi în alegerile prezidenţiale din noiembrie, politicieni, un bancher şi foşti camarazi de arme ai lui Ortega (75 de ani).
Printre aceşti opozanţi se află jurnalista Cristiana Chamorro, fiica fostului preşedinte Violeta Chamorro (1990-1996) şi considerată cea mai serioasă adversară a lui Ortega, precum şi fostul diplomat Arturo Cruz, politologul Felix Maradiaga şi economistul Juan Sebastian Chamorro, vărul Cristianei.

De altfel, Daniel Ortega refuză şi numirea acestora drept candidaţi la prezidenţiale. "Să nu mai spună că sunt candidaţi, nu există niciun candidat înscris, încă nu este momentul pentru a fi candidat", a declarat preşedintele nicaraguan. "Mass-media de dreapta spun că au fost arestaţi pre-candidaţi, însă ei nu erau nici măcar pre-candidaţi ai propriilor lor grupuri, cu atât mai mult ai unei alianţe care nu a existat niciodată", a spus el.

"Nu judecăm nişte pre-candidaţi, ci nişte infractori care au atentat împotriva ţării, care încearcă să organizeze un alt 18 aprilie (aluzie la manifestaţiile antiguvernamentale din 2018, n.r.), asupra acestor lucruri se anchetează şi vor fi pedepsite după cum cere legea", a subliniat şeful statului nicaraguan în timpul unei ceremonii.

Ortega i-a mai acuzat pe opozanţi că sunt "agenţi ai imperiului yankeu", că "stau în genunchi în faţa acestuia (imperiului yankeu) pentru a cere sancţiuni" şi "conspiră împotriva Nicaraguăi pentru a răsturna guvernul".

Arestările au intensificat condamnările internaţionale împotriva guvernului Ortega. Miercurea aceasta, Comisia Interamericană a Drepturilor Omului (CIDO) a denunţat pe lângă Organizaţia Statelor Americane (OSA) "o nouă fază de represiune" în Nicaragua şi a cerut Curţii Interamericane a Drepturilor Omului, organism judiciar regional, să protejeze patru opozanţi, aflaţi "în extremă situaţie de risc".

Ca răspuns la cererile comunităţii internaţionale de a-i elibera pe arestaţi, preşedintele Ortega a susţinut că "nu există paşi înapoi, doar un marş înainte".

Daniel Ortega – fost membru de gherilă care a condus din 1979 până în 1990, înainte de a fi învins la urne de Violeta Chamorro – a revenit la putere în 2007, cu Frontul Sandinist de Eliberare Naţională (FSLN). A fost reales de două ori, în 2011 şi 2016, în urma unei reforme constituţionale ce i-a permis să candideze pentru noi mandate.

Vicepreşedinte nu este altcineva decât soţia sa, Rosario Murillo.

Opozanţii săi estimează că el va candida pentru un al patrulea mandat în alegerile din 7 noiembrie.

Daniel Ortega este acuzat de opoziţie şi de comunitatea internaţională că îşi conduce ţara în mod autoritar, după reprimarea brutală a manifestaţiilor împotriva guvernului său din 2018, care s-au soldat cu 328 de morţi şi cu mii de exilaţi, potrivit organizaţiilor de apărare a drepturilor omului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img