News Flash:

Nicolae Herlea s-a stins din viata la 86 de ani

25 Februarie 2014
1734 Vizualizari | 0 Comentarii

Marele bariton Nicolae Herlea a murit luni, 24 februarie, la varsta de 86 de ani. S-a stins dupa o grea suferinta, precum anunta Opera Nationala Bucuresti, pe a carei scena artistul si-a facut debutul in 1951, cu rolul Silvio din opera “Paiate” de Ruggero Leoncavallo, ramanand angajatul acestei institutii pana la varsta pensionarii.

Vocea lui Nicolae Herlea a rasunat, de-a lungul anilor, si pe scenele unor mari teatre lirice ale lumii: Teatro alla Scala din Milano, Opera Metropolitan din New York, Teatrul Bolsoi din Moscova, Opera din Berlin, Covent Garden din Londra, Opera din Paris etc. Printre rolurile de referinta din activitatea sa au fost Figaro in “Barbierul din Sevilla” de Rossini (rol interpretat de aproximativ 550 de ori), Rigoletto in opera cu acelasi nume de Verdi, Oneghin in “Evgheni Oneghin” de Ceaikovski, Escamillo in “Carmen” de Bizet.

S-a aflat pe aceeasi scena cu foarte mari muzicieni ai lumii: Montserrat Caballé, Franco Corelli, Placido Domingo si multi altii. L-a apreciat critica de specialitate, dar si artisti celebri, unul fiind Herbert von Karajan. Lui Nicolae Herlea i s-au acordat mai multe distinctii, printre care si ordinul “Steaua Romaniei”, in anul 2000. (M.S.)
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1267 (s) | 24 queries | Mysql time :0.039428 (s)