joi, 28 martie, 2024

Nicolas Sarkozy, ARESTAT PREVENTIV.

Distribuie:

Publicat:

Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy a fost arestat preventiv marti, intr-un dosar privind presupuse fapte de trafic de influenta, o masura dispusa pentru prima data impotriva unui fost sef de stat in Republica a V-a, a declarat o sursa judiciara.

 Aceasta masura judiciara a fost dispusa in contextul unor zvonuri tot mai insistente potrivit carora Nicolas Sarkozy ar urma sa revina pe scena politica pentru a prelua, la toamna, conducerea partidului sau, UMP (dreapta, in opozitie), afectat de o criza fara precedent de un scandal implicand facturi false.

Sarkozy a sosit cu putin inainte de ora locala 8.00 (9.00, ora Romaniei), la bordul unei masini negre cu geamuri fumurii care abia si-a croit drum printre cameramani catre parcarea sediului Directiei Centrale a Politiei Judiciare (DCPJ) din Nanterre, la periferia de vest a Parisului.

O sursa judiciara a declarat ulterior pentru AFP ca fost presedinte a fost plasat in arest preventiv.

Sarkozy si, inaintea lui, fostul presedinte Jacques Chirac, au fost inculpati in afaceri judiciare, dar, niciodata pana acum, niciunul dintre ei nu a fost plasat in arest preventiv.

Avocatul lui Nicolas Sarkozy, Thierry Herzog, se afla in arest preventiv de luni, dar si doi magistrati de rang inalt – Gilbert Azibert si Patrick Sassoust.

Anchetatorii vor confrunta versiunile celor patru arestati.

Ei cauta sa stabileasca daca fostul presedinte din perioada 2007-2012 Nicolas Sarkozy, in varsta de 59 de ani, a actionat in vederea obtinerii unor informatii de la magistratul de rang inalt Gilbert Azibert despre o decizie a justitiei care-l viza, in schimbul promisiunii unui post “de prestigiu” la Monaco.

Din punct de vedere juridic, traficul de influenta este pedepsit, in mai multe articole din Codul Penal, cu pedepse care pot merge pana la zece ani de inchisoare si aplicarea unei amenzi in valoare de 150.000 de euro, in functie de circumstante. Aceste cuantumuri sunt, in acest dosar, foarte teoretice. Nimeni nu este vizat, la ora actuala, de acest capat de acuzare, nu s-a pronuntat vreo inculpare si nu se cunosc eventualele capete de acuzare care ar putea sa fie retinute impotriva cutarui sau cutarui protagonist.

– Fostul presedinte, pus sub ascultare

Cazul a aparut in primavara lui 2013. Mai multi apropiati ai lui Nicolas Sarkozy au fost plasati sub ascultare in cadrul anchetei asupra acuzatiilor de finantare din Libia, de catre fostul dictator Muammar Kadhafi, a campaniei pentru alegerile prezidentiale, in urma carora Sarkozy a devenit presedinte.

Unul dintre ei, Michel Gaudin, un fost sef al Politiei Nationale franceze si un fost prefect al politiei din Paris, a purat mai multe conversatii, interceptate de catre anchetatori. El pare ca vrea, insa fara rezultat, sa se informeze despre ancheta libiana de la seful Serviciului de Informatii Interne Patrick Calvar.

Judecatorii au decis, atunci, – o decizie fara precedent in Franta – sa-l plaseze si pe fostul presedinte al Republicii sub ascultare, si anume pe telefonul pe care acesta il utiliza, sub o identitate falsa – “Paul Bismuth” – pentru a discuta cu Herzog.

Discutiile intre cei doi pot sugera ca au incercat sa obtina informatii de la Gilbert Azibert despre o decizie cruciala in alt caz, fara legatura cu dosarul libian, si anume dosarul Liliane Bettencourt. Nicolas Sarkozy a beneficiat de neinceperea actiunii judiciare in acest caz de presupus abuz asupra slabiciunii miliardarei franceze, in detrimentul acesteia.

Continutul discutiilor lui Sarkozy cu avocatul sau vizau agendele fostului presedinte, confiscate in cazul Bettencourt. Justitia a optat sa pastreze aceste documente care ar putea sa-i serveasca in alte anchete.

In dosarul in care Sarkozy a fost arestat preventiv, politisti il vor putea audia pe fostul presedinte timp de pana la 24 de ore, un mandat care poate fi prelungit o singura data.

La finalul acestei masuri coercitive, fostul sef al statului poate sa fie eliberat, fara sa fie angajate proceduri judiciare impotriva sa, sau poate sa fie prezentat in fata unui judecator de instructie care il poate inculpa.

Insa obstacolele judiciare se multiplica in calea unei eventuale reveniri a lui Nicolas Sarkozy in viata politica.

In afara de dosarele finantarii libiene si cu privire la presupuse fapte de trafic de influenta, Parchetul din Paris a incredintat unor judecatori specializati in cauze financiare o ancheta pentru “fals si uz de fals”, “abuz de incredere” si “tentativa de escrocare”, de aceasta data in legatura cu finantarea campaniei lui Sarkozy din alegerile prezidentiale din 2012. Mitingurile sale par ca au fost finantate in mare parte de catre UMP, cu scopul de a masca o depasire a plafonului autorizat.

Politistii isi pun intrebari si despre caracterul regulat al contractelor incheiate intre Palatul Elysée si noua institute de sondarea opiniei publice, pe parcursul mandatului de cinci al lui Sarkozy.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img