vineri, 19 aprilie, 2024

Niculae Havrileţ: ‘Piaţa de gaze naturale are cel mai scăzut nivel din punct de vedere al preţului’

Distribuie:

Publicat:

Piaţa de gaze naturale are cel mai scăzut nivel din punct de vedere al preţului, ”este un nivel istoric”, a declarat marţi Niculae Havrileţ, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în cadrul videoconferinţei “Energie la tine acasă”, organizată de nţia de presă News.ro, Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox. În ceea ce priveşte Strategia Energetică a României, acesta a afirmat că există o discuţie ca ea să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern, potrivit news.ro.

"Prima liberalizare este, conform Ordonnţei 1, liberalizarea pieţei de gaze naturale pentru consumatorii casnici, de la 1 iulie. Sigur, suntem şi într-o zonă foarte favorabilă procesului de liberalizare. Suntem într-o zonă în care în care piaţa de gaze naturale are cel mai scăzut nivel din punct de vedere al preţului, este un nivel istoric. În momentul începerii procedurilor de liberalizare din 2012, preţul administrativ era 45 lei pe megawatt. La ora actuală vorbim de preţuri începând cu 25 de lei pe pieţele adiacente României. Cu costul de transport, preţul ajunge undeva sub 28-30 de lei", a declarat Havrileţ.

La 1 iulie urmează să se liberalizeze preţurile la gaze naturale. Astfel, circa 3,4 milioane de consumatori casnici, care sunt acum alimentaţi în sistem reglementat, vor trece în piaţa liberă.

O factură de gaze este formată din: preţul gazului ca atare, tariful de transport, tariful de distribuţie, marja furnizorului, acciza la gaz (nesemnificativă pentru consumul casnic) şi TVA. Acum, toate sunt reglementate de stat, iar de la 1 iulie se vor schimba doar preţul gazului ca atare şi marja furnizorului.

Citește și: Victor Ponta a RĂBUFNIT de Ziua Copilului, din cauza REFUZULUI PNL de a crește alocațiile: Orban nu alocă bani, dar bea whiskey

Havrileţ spune că suntem într-o perioadă foarte bună pentru a finaliza procesul de liberalizare, astfel încât consumatorii casnici să nu resimtă un eventual cost al gazelor naturale.

"Preţul poate doar să scadă", a afirmat Havrileţ.

În ceea ce priveşte Strategia Energetică a României, secretarul de stat a precizat că aceasta este un set de linii directoare în acord cu Politica Energetică Europeană.

"Există o discuţie la nivelul Ministerului ca această strategie să fie aprobată cel puţin printr-o Hotărâre de Guvern", a adăugat el.

Acum, în factură, preţul gazului este de 68 de lei/MWh (sau 6,8 bani kWh) pentru ce este producţie curentă, circa 90 de lei pentru gaze extrase din depozite (înmagazinate anterior), plus o componentă de ajustare din trecut pentru furnizori. La nivelul unui an, în medie 70% din gaz este acum livrat populaţiei la 6,8 bani kWh, din producţia curentă, iar restul, din înmagazinare, la circa 9 bani.

După această liberalizare, preţul gazului, în care intră şi marja furnizorului, nu va mai fi impus de stat, ca acum, prin Autoritatea Naţională de Regleementare în domeniul Energiei (ANRE), iar furnizorii de gaze vor avea preţuri de piaţă. Toate celelalte componente ale facturii: tariful de distribuţie, de transport, acciza, TVA, case se adaugă preţului “mărfii gaz” în factură rămân reglementate de stat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img