miercuri, 24 aprilie, 2024

Nimic nu-i scapa cainelui Max de la Vama Iasi! Captura cea mai recenta: peste 1.000 de pachete de tigari

Distribuie:

Publicat:

Echipajele canine din punctele vamale au depistat, de la inceputul anului, peste un milion de tigarete ilegale si aproximativ treizeci de kilograme de tutun, uneori in conditii aproape imposibile. Politia de Frontiera foloseste 43 de ehipaje canine care, pana la finalul lunii noiembrie, vor intra intr-un amplu program de pregatire.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, luni, echipele canine din punctele vamale intra intr-un program intens de pregatire care va dura pana la finele lunii noiembrie.

Astfel, cainii care au implinit varsta de pensionare se vor retrage din activitate, iar pentru noile echipe canine vor fi organizate stagii de invatare a tehnicilor de depistare a tigaretelor ilegale, drogurilor si banilor. Pentru echipele aflate deja in activitate, vor fi sustinute sesiuni de recapitulare si perfectionare. Totodata, vor fi imbunatatite metodele de control folosite la verificarea autoturismelor, camioanelor, autocarelor, containerelor, depozitelor si incaperilor, sacilor postali si valizelor.

In punctele vamale din tara sunt active 43 de echipe canine mobile. Dintre acestea, 31 sunt antrenate sa depisteze tigarete ilegale, alte zece au dubla specializare (droguri si produse din tutun), iar doua sunt specializate in detectarea drogurilor, cashului si tigaretelor.

”In perioada ianuarie-iulie 2017, cainii special instruiti au depistat circa 1,1 milioane tigarete ilegale si aproximativ 29 kilograme de tutun. Investitia in formarea echipelor canine este foarte redusa in raport cu valoarea capturilor si amenzilor”, anunta reprezentantii Politiei de Frontiera.

Potrivit acestora, aproape zilnic, cainii prezenti in punctele vamale reusesc sa depisteze produse din tutun, in cadrul unor controale cu grad ridicat de dificultate.

De exemplu, la inceputul lunii iunie, cainele Max a depistat la Sculeni 1.171 pachete tigarete, intr-un autocamion cu remorca frigorifica. Tigaretele erau depozitate in peretele frontal al remorcii, in instalatia de racire. Captura a fost facuta de echipa canina fara nici un sprjin sau informatie preliminara din partea Vamii sau a Politiei de Frontiera.

La Portile de Fier, cainele Sid, pensionat recent, a gasit 256 pachete ascunse in airbagul din bord al unei masini. Locasul era prevazut cu sistem de deschidere actionat electric. Acelasi caine Sid, la punctul de trecere a frontierei Calafat, a depistat 4.560 pachete tigarete ilegale. Pachetele erau depozitate intr-o lada frigorifica, in dublura tavanului si erau acoperite cu carnati.

„In spatele unui caine instruit stau ore intregi de antrenament, ceea ce presupune efort fizic sustinut. Lucratorii vamali si cainii lucreaza zi de zi, opt ore. Antrenamentul unei echipe canine dureaza aproximativ trei luni. In fiecare an, echipele se intorc la Centru pentru o saptamana de exercitii de intretinere. Toti lucratorii vamali aflati in centrul de instruire de la Giurgiu se afla acolo la cerere. Formarea unui caine se face prin joc, care sta la baza tuturor activitatilor zilnice. Drept urmare, lucratorul vamal, indiferent de varsta sau de experienta, trebuie sa se adapteze, sa invete sa se joace. Cainele are nevoie de suport si incurajare permanenta ca sa poata avea rezultate”, a declarat Alexandru Ionita, seful Centrului de Instruire Echipe Mobile din Giurgiu, citat in comunicatul de presa.

Conform statisticilor citate in comunicat, piata neagra a tigaretelor a crescut in iulie la 16%, cu 0,9 puncte procentuale mai mult decat in mai 2017, fiind prima crestere inregistrata dupa aproape un an de scaderi consecutive.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img