joi, 28 martie, 2024

Noaptea in care peste 35.000 de romani au fost DEPORTATI in Siberia

Distribuie:

Publicat:

Al doilea val de deportari in Siberia ale romanilor din Basarabia a avut loc in noaptea de 5 spre 6 iulie 1949.

Conform datelor oficiale, au fost mutate cu forta in Siberia aproape 11.300 de familii, adica peste 35.000 de oameni.

Academia Romana a organizat o sesiune de comemorare a victimelor regimului totalitar comunist din Republica Socialista Sovietica Moldoveneasca, din perioadele 1940-1941 si 1944-1953.

La eveniment a fost lansata colectia de volume “Arhivele memoriei“.

“Tragedia Romaniei a inceput pe data de 28 iunie 1940, atunci cand trupele sovietice au invadat Basarabia, nordul Bucovinei, tinutul Herta si au avut de suferit in mod special cei care au incaput sub aceasta ocupatie sovietica. Este vorba de o adevarata vanatoare fata de oamenii politici, fata de membrii Sfatului tarii, oamenii gospodari, iar in noaptea de la 12 spre 13 iunie 1941, cu cateva zile inainte de a se incepe razboiul germano-sovietic, a fost organizat primul val de deportari in Siberia. Impresionant pentru mine ca cercetator este lista a 650 de primari impreuna cu familiile lor, care au fost deportati. Deci au fost oameni model, cu gospodarii model pentru sateni. Si ceea ce ne-am propus noi sa facem a fost sa recuperam memoria oamenilor care au supravietuit acestor intemperii ale vremii, a celor care au fost deportati s-au intors la bastina, sunt oameni in varsta”, a declarat, potrivit radioului public, Anatol Petre, profesor universitar la Chisinau.

“Data de 6 iulie, in preajma acestei tragice date, este de fapt o comemorare a celor care au supravietuit, a celor care au murit acolo, in Siberia. Se implinesc 68 de ani de la acest al doilea val de deportari si ne-am propus sa publicam memoriile acestor oameni”, a mai adaugat profesorul Anatol Petre.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img