News Flash:

Nobilimea in societatea medievala

13 Ianuarie 2020
758 Vizualizari | 0 Comentarii
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.9208 RON (-0.0011)
USD: 4.1716 RON (-0.0107)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
nobili

Nobilimea in societatea medievala. Seniorul feudal trăia la ţară spre deosebire de aristocraţii romani. Acesta locuia într-un castel poziţionat la înălţime şi înconjurat de ziduri. Fortăreaţa era înconjurată de un sunt larg şi adânc, plin cu apa, îi împiedica pe duşmani să se apropie de zid. Peste şanţ se putea trece pe un pod mobil.

În interior se afla tezaurul şi locuinţa seniorului dar şi locuinţele slugilor, magazii şi gradjurile animalelor.

În sec al XIII-lea, au apărut hornurile, ferestrele cu geamuri şi lumânările de seu şi de ceară. Din acel moment, locuinţele seniorulor au devenit mai confortabile şi mai spaţioase.

Curtea largă le permitea ţăranilor de pe domeniu să se refugieze în caz de război. Unele castele puteau adăposti mai multe sate, cu vitele şi cu toţi locuitorii.

Pământul a reprezentat nu doar un mijloc de existenţa dar şi un instrument de stăpânire în Evul Mediu.

Nobilimea in societatea medievala

Domeniul feudal îi asigură nobilului atât putere economică, prin recolte şi taxe, cât şi putere politică. La început feudele erau acordate numai pe durata cât vasalul aducea servicii seniorului., Odată cu trecerea timpului domeniile puteau fi lăsate ca moştenire urmaşilor.

Proprietarul a dobândit dreptul de a strânge dări de la ţărani, de a-i judeca şi aresta, drept ce înainte aparţinuse statului. Unii seniori aveau dreptul chiar de a bate monedă.

Trimişii regelui nu puteau călca pe moşiile lor fără învoirea proprietarului, nici măcar pentru a urmări un ucigaş. Seniorii au devenit, astfel, adevăraţi suverani pe moşiile lor. Suveranitatea, adică puterea supremă care aparţinea statului, s-a fărâmiţat în folosul nobilimii laice şi al aşezămintelor bisericeşti posesoare de feude.

Ocupaţiile principale ale nobililor erau războiul, vânătoare şi serbările militare. Pe timp de pace erau organizate turniruri.

Vânătoarea era un alt fel de exerciţiu sportiv pentru nobili, dar şi o sursă de trai. IAlimentatia oamenilor din Evul Mediu, carnea de vânat era foarte căutată.

Tinerii nobili învăţau cum trebuie să urmărească cerbul său mistreţul şi cum să mânuiască armele de vânătoare.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1417 (s) | 34 queries | Mysql time :0.029214 (s)